Column van de Dag / Eerste hulp bij fotografie – imPRESSions -Beverwijk Light

Foto: ISOO.nu

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van René Beentjes, over ‘Eerste hulp bij fotografie’, de expositie imPRESSions en over ‘Beverwijk Light’.

Eerste hulp bij fotografie
Het is de eerste zaterdag van het nieuwe jaar.  In ISOO.nu , het fotocentrum aan het Stationsplein te Beverwijk, wordt uitgekeken naar de eerste bezoekers, die gebruik kunnen maken van “Eerste hulp bij fotografie”, een nieuw aanbod van ISOO.

ISOO heeft op alle zaterdagen in januari van 13.00 tot 15.00 uur professionele fotografen ingehuurd om  bezoekers te helpen bij allerlei vragen rondom fotografie. Vragen die kunnen spelen op elk niveau, of je nu een net beginnende fotograaf bent of al veel ervaring hebt. In ons  persbericht is gevraagd om vooral je camera mee te nemen en voorbeelden van door jou gemaakte foto’s. Die kunnen dan besproken worden..

Die eerste zaterdag zijn er maar twee bezoekers geweest voor de fotograaf. Teleurstellend…… Maar,  het is de eerste week van januari en dan heeft iedereen nog zoiets van “effe niks”. De zaterdag daarna was wel succesvol met acht vragenstellers aan de toen ingehuurde professionele fotografen. De vragen gingen over camera-instellingen  (zoals diafragma, sluitertijd en isoo-waarden)  en het werken met de manuel, dus met handinstelling. Ook  zijn meegenomen foto’s besproken..

Expositie Rondje Cultuur – imPRESSions
De vragenstellers hebben natuurlijk ook de nieuwe expositie  “Rondje Cultuur en imPRESSions”  bekeken. Deze expositie is te zien van 7 januari tot 24 februari 2017.  De expositie geeft een impressie van actuele  evenementen in Beverwijk.  Het is weer verrassend om te zien hoeveel mooie dingen er gebeuren in deze regio en er zijn nog zo veel meer plannen en ideeën.

Velsertunnelrun by imPRESSions

Beverwijk Light
Neem nu de donkere dagen in  november, december en januari. Feestdagen met veel vrije tijd en zin om er op uit te gaan en de gezelligheid op te zoeken.  Dat is toch een uitgelezen kans om de straten en pleinen te verlichten met prachtige lichtkunst, mooi uitgelichte foto’s  in c.q. op een  bijzondere locatie en vooral ook op straat. Mooi zou zijn in combinatie met andere kunst en muziek op bankjes bij een houtvuur waar een verhalenverteller …
Dat  zal  niet alleen mensen uit de IJmond trekken, maar ook van buiten de regio. Iedereen blij zou ik zeggen: burgers, bedrijfsleven, gemeente en de kunstenaars zelf die een prachtig podium krijgen.

We hoeven niet direct Amsterdam Light na te doen, maar je kunt dit inspirerende voorbeeld wel voor ogen houden. Ga te rade bij onze grote buur Amsterdam (daar hebben we vast wel contacten mijnheer Van Ossel, burgemeester van Beverwijk en ex-wethouder in Amsterdam).

Start projectmatig met enkele mooie en haalbare objecten en bouw dit langzaam op en uit. Er zijn fondsen genoeg met geld, want ik word om mijn oren geslagen met reclames van allerlei loterijen, die  ook goede doelen steunen.

Ik ben ook dit jaar weer met een groepje getrouwen naar Amsterdam getogen en heb daar het Amsterdam Light Festival bezocht. Het was traditioneel weer stervenskoud, maar de  lichtobjecten en de gezellige drukte op straat zijn verwarmend.  Ook de houtvuurtjes onderweg en het biertje in het café helpen heel goed tegen de kou. Wij hebben de wandelroute  genomen, want Beverwijk heeft geen grachten, dus  aan de vaar- en waterobjecten  hebben we hier niets. Hoewel…..toch wel? We hebben immers een haven!

Wat Light-ideetjes voor Beverwijk:

Boven de entree van de fietsenstalling Beverwijk. Deze is binnen al prachtig en krijgt nu buiten ook een kunstzinnige boost.

 

Bij de kruising Zeestraat – Breestraat

Op de Breestraat

 

Op Stationsplein

 

En voor een verhalenverteller bij een houtvuur is altijd wel een mooie plek te vinden.

René Beentjes, bestuurslid Stichting ISOO.nu,  Centrum voor fotografie, Stationsplein Beverwijk.

Exposities gratis toegankelijk op zaterdagen van 1200 – 1600 uur.
Lezingen : maandelijks op de maandagavond
Eerste hulp bij fotografie gratis op zaterdagen van 13.oo – 15.00 uur

Kijk ook op: www.isoo.nu

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen