Column van de Dag / Boekenweek 2017

Foto: Bibliotheek IJmond-Noord

Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. In de 22e ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord gaat de volle aandacht uit naar de Boekenweek 2017.

Boekenweek 2017
De Boekenweek 2017 vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017. De week is vrijdagavond 24 maart traditioneel geopend met het Boekenbal. Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven. Tijdens de Boekenweek ontvangen de klanten het gratis in de boekwinkel bij besteding van € 12,50 aan boeken. Met dit Boekenweekgeschenk kunt u op zondag 2 april gratis met de NS reizen.

Thema ‘Verboden vruchten’

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden  in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), Angst en walging in Las Vegas (Hunter S. Thomson) en Naamloos (Pepijn Lanen), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou), de seksjunks in De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov), de troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio) en de kannabalist in De maagd Marino (Yves Petry).  En natuurlijk de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter(Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

Libris Literatuur Prijswinnares Connie Palmen (Prometheus) schreef het Boekenweekessay 2017 bij het thema van de Boekenweek 2017: Verboden vruchten. Titel: De zonde van de vrouw.Over het essay
De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In ‘De zonde van de vrouw’ onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

Boekenweekmagazine
Het Boekenweekmagazine is gratis in de bibliotheek te verkrijgen. Het is een magazine met veel informatie en titels bij het thema van de Boekenweek en bevat ook interviews en achtergrondartikelen. Op=Op.

Guilty Pleasures van de bibliotheekmedewerkers
Tijdens de Boekenweek ziet u op onze digital signage de guilty pleasures van medewerkers van de bibliotheek. Van chocolade tot shoppen, van Fanny Hill tot Marilyn Monroe! Hebt u een guilty pleasure die u met het publiek wilt delen? Stuur hem via de mail in en wij plaatsen hem op Facebook of onze digital signage. Ook ziet u op Facebook ‘het verboden boek van de dag’. In deze rubriek worden boeken besproken die om diverse redenen niet mochten worden verkocht of uitgeleend. Nu vindt u ze wel in onze collectie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen