Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade kandidaat ‘goed doel’ voor McDonald’s Founder’s Day

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vorige maand maakte McDonald’s Beverwijk bekend om in het kader van Founder’s Day dit jaar weer een goed doel in de belangstelling te willen plaatsen. Voor het gekozen goede doel betekent dat veel promotie met daaraan gekoppeld ook opbrengsten van geldwervingsacties.

Zelf goede doelen aanmelden
Anders dan voorgaande jaren besloot McDonalds Beverwijk dit keer om de goede doelen als kandidaat aan te laten melden door sympathisanten van het goede doel of door het goede doel zelf.  Wat wel belangrijk was dat het ‘goede doel’ ook aan zou geven waaraan het geld (minimaal € 1000,-) besteed zou gaan worden.

Wim Meijer Fotografie_5I5A6624 MDC

Top-4
Uiteindelijk leverde deze aanmeldactie tientallen reacties en goede doelen op waaruit een Top-4 is samengesteld. Deze vier goede doelen krijgen deze en volgende week de nodige aandacht in de vorm van een  artikel waarin ze zich presenteren. De vier doelen waar het om gaat zijn: Speeltuin Kindervreugd, Dagcentrum ’t Veer, Stichting Vrienden van Stef en de  Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade.

Na de meivakantie start McDonalds via Facebook een actie waarbij gestemd kan worden op de vier doelen. Het doel met de meeste likes wordt uiteindelijk hèt goede doel in oktober en kan rekenen op die lekkere financiële meevaller.

Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade
Afgelopen vrijdag heeft iedereen al kennis kunnen maken met Speeltuin Kindervreugd. En nu is het dus de beurt aan de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade.

Bij het begrip ‘Reddingsbrigade’ krijgt iedereen al beelden op het netvlies van zonovergoten stranden, zwemmende mensen, en ook de fel oranje gekleurde rubberboten met ‘life-guards’ die. Zeg maar ‘de guardian angels van de branding’ die in de gaten houden of niemand zich te ver in zee waagt en zichzelf in gevaar brengt. Daarmee hebben heeft de Reddingsbrigade zowel een vakantie-gerelateerd als een sportief imago. En terecht! Vooral dat sportieve. Want je bent niet zomaar even ‘life-guard’. Je zult ontzettend goed moeten kunnen zwemmen, je moet een dijk van een conditie hebben, vaardig zijn met de reddingsboot en op een veilige manier kunnen rijden met de ‘four-wheel drive’ over het strand. En er is nog meer. Ook als mensen gewond of ziek zijn moet je in kunnen grijpen. Dat kan variëren van het behandelen van kwallenbeten en snijwonden tot zelfs reanimatie in geval van hartfalen.

Team van jonge leden van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Team van jonge leden van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade (Foto: Wim Meijer Fotografie)

Op zoek naar nieuwe (jeugd)leden
Het zal duidelijk zijn dat het lang niet eenvoudig is om voldoende mensen te vinden die al deze vaardigheden bezitten (of bereid zijn zich deze eigen te maken) en daarbij bereid zijn om die, als onbezoldigd vrijwilliger, in te zetten voor de veiligheid van anderen. Gelukkig kan men in Wijk aan Zee vertrouwen op een goed geoliede reddingsteam, bestaande uit bijna 60 leden, waaronder een groep van 20 jeugdleden. Neemt niet weg dat er grote behoefte is aan nieuwe leden, vooral jeugdleden, omdat die de continuïteit van de Reddingsbrigade (en daarmee de veiligheid op het strand van Wijk aan Zee) voor de toekomst moeten waarborgen.

De jongste generatie lifeguards
De jongste generatie lifeguards

Twee strandposten
Op dit moment beschikt het team over een twee strandposten: De hoofdpost (Zuidpost) bij de strandopgang Zwaanstraat en een EHBO post (Noordpost) bij de strandopgang Relweg. Met deze twee posten en een heel scala aan materiaal zorgen de ‘lifeguards’ van medio mei tot begin september, 7 dagen per week voor de veiligheid op het strand over een strandlengte van ongeveer 4 kilometer. Overigens is de Reddingsbrigade ook buiten het zomerseizoen actief: uiteraard met trainen, maar ook in de vorm van een alarmploeg die gedurende de wintermaanden (van september tot april) stand-by is voor eventuele calamiteiten op of bij het strand van Wijk aan Zee.

post
Strandpost Zwaanstraat

Vrijwilligers
Zoals al eerder verteld is de Reddingsbrigade een pure vrijwilligersorganisatie. Sterker nog: net als bij sportverenigingen of bijvoorbeeld bij scouting betalen de leden ook een lidmaatschapsgeld. Dat lijkt wellicht wat vreemd: betalen, terwijl je je als vrijwilliger inzet voor anderen. Van de andere kant krijgen de leden veel opleidingen die hen op het gebied van allerlei vaardigheden verrijken, en die hen ook in het ‘normale’ leven goed van pas kunnen komen. Kortom: ze krijgen er ook veel voor terug.

En dan is er natuurlijk nog al het benodigde materiaal om de reddende taken uit te kunnen voeren. Ook daarvoor is het lidmaatschapsgeld voor de organisatie gewoon een onontbeerlijke bron van inkomsten.

Rescue boards
Weliswaar krijgt de Reddingsbrigade, behalve de lidmaatschapsgelden, ook de nodige sponsorgelden binnen. Toch blijft er nog volop te wensen op het gebied van materiaal. Materiaal wat soms het verschil kan maken tussen het wel of niet overleven. Zo heeft het reddingsteam uit Wijk aan Zee op dit moment vooral de wens om over ‘rescue boards’ te kunnen beschikken. Rescue boards zijn een soort van surfplanken, waarmee de life-guard, snel ter plaatse kan zijn als er iemand in het water in nood verkeert. De lifeguard dan op de buik op de plank gaan liggen en al pendelend (een soort borst-crawl) naar het slachtoffer gaan. Een rescue board heeft voldoende draagvermogen om zowel de lifeguard als het slachtoffer te dragen. Het rescue board kan vooral van levensbelang zijn in situaties waarbij de reddingsboot niet direct in de buurt is.

rescue board
Rescue boards: levensreddende ‘surfplanken’ als inzet voor McDonald’s-nominatie

Help de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade aan ‘rescue boards’
Hoe belangrijk de Reddingsbrigade is mag blijken uit de landelijke cijfers van 2015. Vorige zomer verrichten de 172 reddingsbrigades die ons land rijk is in totaal 8590 hulpverleningen. In 282 gevallen hadden mensen, zonder ingrijpen van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade, de zomer waarschijnlijk niet overleefd. De toekomstige inzet van rescue boards zal de reddingskansen door de Reddingsbrigade nog meer doen toenemen. Mocht de Wijk aan Zeeëer Reddingsbrigade dan ook hèt ‘goede doel’ worden van de McDonald’s Foundersday dan zal het geld zeker worden ingezet voor de aanschaf van rescue boards (ad circa € 1250,-)

Voor wie wil stemmen: Volg nauwgezet de FB-pagina van McDonald’s Beverwijk en de nieuwspagina’s Beverwijk.Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl In de komende week komen ook nog de andere 2 goede doelen voorbij. En dan… dan wordt ’t tijd om te stemmen.

Vrijwilligers van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade ook actief bij de jaarlijkse Nieuwjaarsduik.
Vrijwilligers van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade ook actief bij de jaarlijkse Nieuwjaarsduik.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen