Drijvende kracht achter vier kilometer kust

29 aug 2014, 7:00 Nieuws
besamar dennis gouda
WIJK AAN ZEE - „Je hebt mensen nodig die de zee kunnen lezen”. Dat zijn de woorden van Kees Hagen, postcommandant van de Reddingsbrigade in Wijk aan Zee. Samen met ongeveer 60 vrijwilligers bewaakt Kees vanaf medio mei, het strand tussen de pier in Velsen tot aan Heemskerk. Een inkijkje bij één van de drijvende krachten achter het bewaken van het vier kilometer brede strand; De Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade!
Het einde van het strandseizoen is inzicht. Op 12 september wordt namelijk de post afgebroken en zal de reddingsbrigade overschakelen naar een mobiele post. Kees Hagen is al sinds 1960 betrokken bij de Reddingsbrigade van Wijk aan Zee. Bij de 'door de wol geverfde' hulpverlener komt de ervaring niet alleen vanaf het strand. Kees heeft zich namelijk jarenlang ingezet voor de brandweerpost in Beverwijk. Aanstaande zaterdag sluit hij samen met zijn collega’s en Jeffrey Delforge, Lisa van Gool en Rik Schavemaker en ongeveer 60 vrijwilligers wederom een seizoen af tijdens de afsluitende 'BurgerQue’.
qvwl3g9behle6coc47sanqhtf
De post van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade
BeverwijkNieuws vraagt de postcommandant naar de balans van dit zomer seizoen. Kees geeft antwoord: „wat betreft het weer hebben we een goed seizoen gehad en voor de reddingsbrigade was het succesvol” Hij vervolgd: „door adequaat en preventief optreden zijn verdrinkingsgevallen voorkomen”.
g3333kciyqpxivylhb1nuj4j6
Kees Hagen houdt de kuststrook bij de post De Zwaanstraat in de gaten
Om goede assistentie te kunnen verlenen wordt er het gehele jaar door met regelmaat geoefend. De cursusoefeningen Junior Lifeguard zijn dinsdagavond op het strand en de algemene trainingen in het zwembad op woensdagavond. Iedereen moet om kunnen gaan met de snelle boten, bondsvlet en rijdend materiaal en niet te vergeten de communicatiemiddelen. De post van de reddingsbrigade is in het bezit van de gemeente Beverwijk die een zorgplicht heeft voor het strand. De vereniging met vrijwilligers zal voornamelijk hun 'eigen boontjes moeten doppen' door middel van donateurs. De gehele inboedel, maar ook het materieel, zoals de pick-up en de apparatuur moet worden bekostigd vanuit de vereniging. Kees Hagen vertelt: „het belang van donateurs is groot, om ons werk goed te kunnen verrichten”.
Indien er zich calamiteiten voordoen worden er tussen de verschillende hulpdiensten codes gebruikt om de juiste locatie te kunnen aanduiden. Zo zijn er op de kuststrook tussen de pier en Heemskerk de codes: Alfa (Heemskerk), Bravo (Relweg - Wijk aan Zee) Charlie (Zwaanstraat - Wijk aan Zee) en Delta (Noordpier - Velsen).
deznw8okkrr9s7alk70pm1p3n
Paraatheid bij het materiaal van de reddingsbrigade van Wijk aan Zee en Heemskerk
Volgende week zullen er aan alle strandhuisjes eigenaren (plus minus 350 units) folders worden uitgedeeld met daarop de uitleg omtrent de waarschuwingsvlaggen. In de foto bovenaan achter de knop 'FOTOREEKS' is het document met daarop de vlaggen en uitleg beschikbaar.
jb6et8gb58hcp8v71nz4712xq
Het waarschuwingsbord van vandaag bij de post op de Zwaansmeerstraat
Een succesvol seizoen in Wijk aan Zee, in een turbulent jaar met vele verdrinken langs de Nederlandse kust. De voorlichting en preventieve werkzaamheden van de Reddingsbrigades zijn en blijven van groot belang. Wil u meehelpen of de Reddingsbrigade ondersteunen zodat mensen in nood ook in de toekomst adequaat geholpen kunnen blijven worden? U kunt de redders vanaf 15,-- per jaar steunen. Klik hier voor meer informatie.
Fotografie door Henk Luntz
Tekst door Dennis Mantz