Heleen Vink nieuwe Stadsfotograaf van Beverwijk

Wethouder Cecilia van Weel-Niesten feliciteert Heleen Vink
Wethouder Cecilia van Weel-Niesten feliciteert Heleen Vink
Foto: Wim Meijer Fotografie

Voor de negende keer heeft Beverwijk een nieuwe Stadsfotograaf gekozen. Uit 13 hoogwaardige inzendingen koos de jury voor Heleen Vink als opvolgster van Marco Maljaars, die het afgelopen jaar als Stadsfotograaf van Beverwijk door het leven mocht gaan.

Gelukstrui
In de zaal van het Beverwijkse centrum voor fotografie ISOO.nu viel Heleen Vink al op door haar kleurrijke gestreepte trui. “Vijftien jaar geleden gebreid door mijn moeder, die een jaar geleden is overleden. Mijn moeder heeft me altijd gesteund in alle stappen die ik deed en beslissingen die ik nam. Die trui moest mij geluk brengen”, aldus de fotografe uit Wijk aan Zee, die zichtbaar blij en overrompeld was door deze plotselinge eer.

Publiek kijkt aandachtig naar de presentatie van de foto’s van alle deelnemers (Foto: Wim Meijer)

Negende Stadsfotograaf
Het was voor de negende keer dat Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk op zoek ging naar een nieuwe Stadsfotograaf. Voor de eerste keer gebeurde dat in 2007 toen Peter Hageman als eerste de titel voor zich opeiste. In de daarop volgende jaren waren het Carla Ellen, René Kuipers, Bert Giebels, Mark Welagen, Herman Wubbolts en Marco Maljaars.

Laatstgenoemde heeft nu een respectabele opvolgster in de persoon van Heleen Vink, waarvan de jury unaniem van mening was dat zij dit jaar de meest boeiende fotoserie had ingezonden. Daarbij benadrukte Jan Aardenburg namens de juryleden dat ook de andere inzendingen stuk voor stuk het van hoog niveau waren. Het was alleen nèt dat ‘beetje meer’ wat Heleen Vink de titel van Stadsfotograaf bracht.

Vorige stadsfotograaf Marco Maljaars samen met Heleen Vink
Vorige stadsfotograaf Marco Maljaars samen met Heleen Vink (Foto: Wim Meijer)

Presentatie
Voorafgaande aan de uitslag kreeg het publiek eerst nog een presentatie te zien van alle foto’s die voor deze competitie waren ingezonden. Tien minuten lang was iedereen er getuige van hoeveel fotografietalent er in het Beverwijkse rondloopt. Een prachtige gevarieerde fotoserie, waarin emotie, natuurschoon, nieuwselementen en fototechniek samenvloeiden tot een visueel spektakel dat bijna ademloos door het publiek werd aanschouwd.
Na de presentatie waren het Jan Aardenburg (bedenker van het concept Stadsfotograaf) en fotograaf Michel Mulder die de uitslag bekend maakten door het uitrollen van een door Heleen Vink gemaakte foto van de smaakmarkt in Wijk aan Zee.

Jan Aardenburg en Michel Mulder maken de Stadsfotograaf bekend
Jan Aardenburg en Michel Mulder maken de Stadsfotograaf bekend (Foto: Wim Meijer)

Heleen Vink
Een zichtbaar trotse Heleen Vink mocht de bloemen in ontvangst nemen alsmede de ‘opdracht’ die verbonden is aan de titel ‘Stadsfotograaf’. Voor Heleen betekent het dat ze het komende jaar op pad mag om zes foto’s te maken met als thema: de sfeer rondom sportevenementen in Beverwijk en Wijk aan Zee. Het is een opdracht die haar, als nieuwsfotografie van onder andere het Noord-Hollands Dagblad, op het lijf geschreven. Het portfolio van Heleen blinkt uit in toegankelijke fotografie waarbij mensen en emoties telkens tastbaar zijn, ongeacht of dat nu is bij een zeepkistenrace, bij een smaakmarkt, bij een bruiloft of een popfestival.

Felicitaties wethouder
Aan het einde van de avond mocht Heleen ook de felicitaties van Cecilia van Weel-Niesten, wethouder van kunst en cultuur in Beverwijk. Na een lange financiële raadsvergadering had ze toch nog de moeite genomen om even bij ISOO.nu naar binnen te stappen en de kersverse Stadsfotografe te complimenteren en te feliciteren. Terechte felicitaties, want met het winnen van de titel ‘Stadsfotograaf van Beverwijk’ liet Heleen 12 respectabele concurrenten achter zich, die ongetwijfeld nu al staan te popelen om volgend jaar het stokje van haar over te nemen.

Heleen Vink en haar partner in gesprek met voormalig Stadsfotograaf Carla Ellens.
Heleen Vink en haar partner in gesprek met voormalig Stadsfotograaf Carla Ellens (Foto: Wim Meijer)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen