Column van de Dag / Sportstimulering

Foto: Robin Welp

Iedere twee weken een sportcolumn op BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws, verzorgd door de vijf sportcoaches van Beverwijk en Heemskerk (Marja Pronk, Bert Kalter, Robin Welp, Chelsea Edwards en Bart Neeft) met als centrale boodschap: Iedereen die wil sporten moet dat ook kunnen! Vandaag voor de vierde keer het woord aan Robin Welp, Buurtsportcoach Actieve Jeugd in Beverwijk.

Sportstimulering
Meester! Meester! Kijk wat ik kan. Enthousiast komt een leerling van een van de jongste groepen op me af gerend. Ik heb geoefend.  Wat aarzelend klimt hij op de verhoogde mat om er vervolgens netjes een koprol uit te “gooien”. Op mijn bed…geoefend.  Een groot compliment volgt met een high five. ‘Ik zei t toch: Je kunt àlles, als je maar wìlt!’, pers ik er meteen een levensles in één zin uit.

Een week eerder viel mijn blik op een ventje dat huilend met zijn handen voor zijn gezicht naast de oefenopstelling stond. ‘Wat is er gebeurd?’, vroeg ik hem. ‘Ik durf niet’, zei hij snikkend. ‘Moet ik je helpen?’, vroeg ik weer. ‘Jaahaaa..’ huilde hij verder. ‘Gelukkig’, dacht ik nog. Hulp willen is al de helft. Het leek minutenlang te duren, de tijd dat hij in de houding stond voor de koprol en vervolgens, echt met bevende en trillende benen van angst, zich van de gedifferentieerde opstelling liet rollen. Maar nu leek de angst weg, zelfs de aanloop erbij was geen probleem meer om met een nette koprol te eindigen . Het was overigens niet de enige uit de groep die in korte tijd ‘leerde’ rollen. Een ander hulpmoment ging wat makkelijker, alleen zat de stoere houding dwars. Ik kan ‘t niet, dus doe ik ‘t niet. Ook hier was een beetje hulp genoeg om bijna door te slaan naar het springen van salto’s, wat niet de bedoeling was. Zaalvoetbalboys
Later deze week zaalvoetballen. Een groepje frisse zaalvoetbalboys. Vanuit het veldvoetbal enthousiast gemaakt om met elkaar te zaalvoetballen. Een zeer leuk groepje, maar van zeer gedifferentieerd niveau. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat de allen hard willen werken. Net zo gehaast als dat we aankwamen begonnen ze de wedstrijd, en als een kip zonder kop liep ieder voor zich. Al snel vlogen er 3 – 4 doelpunten om onze oren en stond het met de rust 6-1 voor de tegenstander. Een overigens sterk spelende ploeg waarvan de spelers elkaar op dat moment bijna blindelings vonden en ook een kopje groter waren dan onze spelers.

In de rust heb ik aangegeven de groepstaken weer stevig op te pakken en als team te spelen en wachten op het juiste moment van afpakken en aanvallen. Ondanks dat de tegenstander sterker oogde scoorde wij 2x en zij 1x. De jongens hadden hier weinig boodschap aan want de wedstrijd werd verloren maar toch een compliment gegeven, immers: de tweede helft hadden we wel met 2-1 gewonnen van de sterke tegenstander.Ontwikkelingsmogelijkheden gaan verloren als begeleiding ontbreekt
Het zijn een paar praktijkvoorbeelden die voor mij persoonlijk de mooie dingen zijn in het begeleiden in de sport. Anderen beter maken en verder helpen. Als dat lukt dan is dat fantastisch. Zeker als je kan bouwen aan een langere termijn ontwikkeling en daarvan de positieve effecten ziet. Aan de andere kant zet het mij als professional ook aan het denken. Wat stel dat de begeleiding van een professional er niet is, gaat de ontwikkeling dan alleen maar wat langzamer, of worden vaardigheden dan zelfs gewoon gemist? In dat geval zullen er een hoop talenten en ontwikkelingsmogelijkheden verloren gaan.

Misschien kijk ik door een gekleurde sportbril, maar door die bril zie ik een hoop talent verloren gaan omdat de juiste begeleiding of kennis ontbreekt. De basis begint op jonge leeftijd en daarvoor willen we streven we naar een vakdocent voor elke basisschool en meerdere malen in de week sport op school.

Samenwerking voor een brede ontwikkeling in sport 
Mooi dat er in Beverwijk is ingezet op een brede ontwikkeling in sport. Afgelopen week heb ik een allereerste positieve sportnetwerkbijeenkomst met de basisscholen gehad. Kritisch, wensend en vragend, maar allen met een drive om zich positief in te zetten voor meer en betere sportmogelijkheden voor de jeugd. Dat kunnen we niet alleen. Dat hoeft ook niet alleen. Er is al een hoop kennis en kunde aanwezig. Dat moet verbonden worden. Samenwerken was dan ook het sleutelwoord. We zijn met de buurtsportcoaches en de gemeente goed op weg. De vakantie-sportinstuif, de eerste groepen 4 en 5 zijn in samenwerking met de GGD extra gescreend, nieuwe naschoolse sportinitiatieven, scholen en dagverblijven drinken water, lancering nieuwe website sportaanbod voor sporters met een handicap. Kortom: 2017 gaat goed van start!

Sport is leuk, sport is mooi , sport is belangrijk
Daarom heeft de Gemeente Beverwijk een vast weekprogrammma voor kinderen om op een laagdrempelige manier sport te kunnen beoefenen. Zie hieronder:

Datum Tijd Activiteit Locatie Prijs
Iedere dinsdag 14:45 – 16:00 uur Sportinstuif Sporthal Kinheim €1
Iedere woensdag 13:00 – 14:00 uur Sportmix Schoolplein Kompas Gratis
Iedere woensdag 15:00 – 17:00 uur Voetbal Cruyff Court Beverwijk Gratis
Iedere donderdag 15:00 – 16:00 uur Sportmix Kuenplein Gratis
23 Februari 11:00 – 17:00 uur Mega Sportinstuif Sporthal De Walvis Gratis
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen