Vanuit het ministerie van Economisch zaken en Klimaat (inmiddels Groene Groei) wordt dit jaar voor de 4e keer de klimaatweek georganiseerd via het mobiliseren van zoveel mogelijk klimaatburgemeesters.
Blog Franke van der Laan. Film Charles Duijff
In het filmpje vertelt Franke van der Laan over zijn plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Volledig afluisteren van het filmpje is zeker aanbevelingswaardig.
Franke:
Sinds 2021 ben ik ook Klimaatburgemeester van Haarlemmermeer. Klimaatburgemeester worden is eenvoudig (zie en beluister filmpje) Maar ik ben dat niet alleen de klimaatweek, ik ben dat het hele jaar en vooral gedurende de periode van 1 november t/m 1 april.
Er zijn inmiddels zo’n 250 klimaatburgemeesters. De meesten houden zich bezig met energietransitie: advisering over het isoleren van huizen etc. Dat is nuttig werk, maar mijn insteek is een beetje anders. Dat kan ook niet anders met als achtergrond ecologie, Verenigde Naties en Natuurmarketing. De verdrietige realiteit is dat de klimaatverandering na 150 jaar op gang komen inmiddels zo snel gaat, dat de energietransitie dit tempo niet bij kan houden, laat staan keren. Vooral niet omdat het belangrijkste element over het hoofd gezien wordt: al de technologische hoogstandjes zijn vooral bedoeld als verdienmodel om als mensheid door te groeien.
En het probleem is nu juist dat het ecosysteem de CO2-uitstoot al 40-50 jaar meer bij kan benen.
Dat vereist misschien nadere uitleg om duidelijk te maken: Ecologische processen verlopen namelijk exponentieel. Dat is mooi als je tomaten verbouwd die in 5 maanden tijd 4 ton biomassa produceren uit 1 gram zaad. In de laatste 2 weken van die 4 maanden groeit die biomassa van 1000 naar 2000 en naar 4000 kg. Zo gaat het ook met klimaatverandering. Iedereen die denkt dat het 1000 jaar goed is gegaan en dat het daarom zijn/haar tijd ook wel zal uitduren, vergist zich!
Daarom richt mijn klimaatburgemeesterschap zich het jaar rond op het laten zien, hoe je met ecologische processen je voordeel kan doen. Hoe leuk en waardevol, maar tegelijker tijd hoe gevaarlijk het is als je ze negeert. Ik wil gebruik maken van die enorme groeisnelheid om de overmaat CO2 uit de dampkring te halen, zodat we de tijd die we verloren hebben aan eindeloos vergaderen en onderzoek weer terug winnen. Die extra 50-100 jaar hebben we hard nodig.
Daarom is de meerbomen.nu campagne het speerpunt van mijn klimaatbeleid. Ik ben niet tegen zonnepanelen of elektrisch vervoer maar dat ecologische element moet er veel sterker in en ook het samen de handen uit de mouwen steken voor een toekomst in evenwicht met wat het ecosysteem kan hebben.
De bomenaanpak is in de Haarlemmermeer begonnen in 2009 als het ‘Haarlemmermeerse boomweggeefmodel’ en in 2020 landelijk opgepakt door Urgenda en de Caring Farmers. Inmiddels draait deze Meerbomen.nu campagne in 5 landen en hebben we met 25000 deelnemers 2.5 miljoen bomen gered uit bosgebieden en parken waar ze anders binnen 1-5 jaar dood zouden gaan door maaiwerk of onderlinge concurrentie.
Wij halen de kanslozen daar weg en delen ze gratis uit aan mensen die ze ruimte geven om groot te worden.
Een boompje van een ons kan zo in 10 jaar 500-1000 kg hout maken en dat legt 1000-2000 kg CO2 vast: PER BOOM!
Graag zet ik onze dynamische slagkracht van onze poldergemeente nationaal op de kaart om te laten zien hoe je ook ecologie in het klimaatbeleid kan inzetten.
Als wij het voorbeeld geven, kunnen we heel Nederland inspireren en de zorg over klimaat omzetten in positieve energie en iets wat je nu en overal zelf kan doen. De potentie van deze aanpak is 5 miljard gratis boompjes PER JAAR, alleen in Nederland (bij gemiddeld1 zaailing/m2 bos).
Dan moet dat een ecologisch (en sociaal) speerpunt in nationaal klimaatbeleid worden en als Nederland kunnen we dan Europa inspireren en de rest van de wereld. Ca 30 miljoen km2 nieuw bos (7x het Amazonewoud) is nodig om in 10 jaar die 50-100 jaar die we verprutst hebben weer terug te winnen. Tegelijkertijd is het oplossen van de klimaatcrisis ook in het belang van alles en iedereen op aarde. Dus tegen die verrechtsing zou het verenigen van de mensheid ook een mooie bijvangst zijn. Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we elk probleem aan.
Dus ondanks de urgentie van de problematiek ben ik een optimist: waar een wil is, is een weg en handen uit de mouwen is het parool om er samen iets leuks van te maken wat nog100.000 jaar of meer mee kan!
De werkzaamheden van de afgelopen week
De afgelopen week waren de nationale natuurwerkdagen op 1 en 2 november. Op vrijdag werkte MEERGroen met 12 mensen (5 externe helpers) op het C-Beta terrein aan de Rijnlanderweg. Daar bouwden we aan een nieuwe groentetuin (d.w.z. 30 m3 compost uitrijden) en het hazelnotenbos (bramen uitsteken), aan een verticale kruidentuin en aan takkenrillen.
De verticale tuin bestaat uit 100m3 arme grond is nu klaar en voorzien van 1500 dakpannen en honderden natuurstenen waartussen een 50 tal bijzondere plantensoorten het goed zullen gaan doen (foto 2 hieronder). En geeft lekker luwte in de omringende bloemenweiden. De takkenrillen zijn een schuilplaats voor insecten en kleine dieren.
Op zaterdag 2 november werkten we op het Park 2020 terrein naast het gemeentehuis. Het was de eerste dag van de meerbomen.nu campagne 24/25. Met 15 mensen redden we daar 3000 boompjes van een terrein waar een kantoor gebouwd gaat worden. Wel 13 soorten. Dat is een mooie eerste aanzet om in de Haarlemmermeer bij 300.000 uit te komen en landelijk boven de miljoen. Vanaf 2 november wordt er elke dag boompjes gered en verzameld op verschillende bomenhubs. Die worden gratis uitgedeeld aan iedereen die ze ruimte geeft om groot te worden. Voor meer info en hoe dat werkt: meerbomen.nu
Ook op de Lincolnparkbuurttuin was er deze week een mijlpaal. Na 1 jaar voorbereiding en 1.5 jaar inrichting van het terrein hebben we nog geen water en stroom op het terrein (voor koken, licht verwarming, pompen, koffie, wc, etc, etc) Maar deze week is daar eindelijk een begin mee gemaakt. Weliswaar op 250 m van de plek waar we het moeten hebben. Maar het biedt hoop.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024
St MEERgroen, aangeleverd
St MEERgroen, aangeleverd