40 gezichten, 45 verhalen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zaterdag 10 oktober werd de fototentoonstelling EXPOSED geopend, die tot en met 21 november te zien is bij het centrum voor fotografie ISOO.nu.  De expositie brengt het werk samen van drie fotografen die net zijn afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam. Vandaag zoomen we in op Pim Huijsmans

Pim Huijsmans
Een indrukwekkend fotodocument waarin de emoties van de oorlog tastbaar dichtbij worden gebracht. Voor zijn fotoserie ’40 gezichten, 45 verhalen’ fotografeerde Pim Huijsmans overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en tekende hun verhalen op.

Nu of Nooit
Over zijn motivatie voor dit project schrijft hij op zijn website:
“In 2015, het jaar van mijn afstuderen, was het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. 70 jaar vrijheid na vijf jaar oorlog, onderdrukking en ellende, die het merendeel van de bevolking slechts kent uit de overlevering en niet uit de eerste hand. Met het verlopen van de jaren, wordt de groep mensen die de oorlog daadwerkelijk bewust heeft meegemaakt steeds kleiner. En met het uitsterven van deze generatie gaan ook hun ervaringen en verhalen verloren. Het was dus nu of nooit meer om deze verhalen vast te leggen.”

Voor de serie benaderde Huijsmans verschillende instanties, zoals het Veteraneninstituut, comité 4 en 5 mei, Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork. Ook nam hij contact op met musea en lokale historische verenigingen en stroopte ook zijn eigen omgeving af op zoek naar ouderen die wilden meewerken.

Wim Meijer Fotografie_MG_3840s

Verhaal en foto
Zijn zoektocht leidde tot de 40 mensen die hij vervolgens interviewde en portretteerde. Pim Huijsmans vertelt:
“Ik ben bij de mensen thuis geweest om hun verhaal te horen. Ik heb meegeschreven en hun verhaal opgenomen met mijn telefoon, zodat ik het later terug kon luisteren. Tijdens het gesprek heb ik op kenmerkende houdingen en uitdrukkingen gelet. Zodat ik deze kon verwerken in mijn foto’s.”

Op website en bij EXPOSED
Zijn werkwijze heeft een treffende combinatie opgeleverd, waarbij de kijker het verhaal en de bijbehorende emotie terugziet in de foto. Alle foto’s en verhalen zijn te zien en te lezen op de website van Pim Huijsmans: 40 gezichten, 45 verhalen
De foto’s en verhalen zijn ook gebundeld in een boek.

Een selectie van 5 grote foto’s en verder de complete serie op kleiner formaat is te zien gedurende de fototentoonstelling EXPOSED, die gratis kan worden bezocht bij ISOO.nu (Stationsplein 46, Beverwijk) op elke dinsdag- en donderdagavond van  20.00 – 22.00 uur en op de zaterdagen 24 oktober, 7 november en 21 november van 12.00 – 16.00 uur.

Reacties