Niet omkijken, Orpheus!

Foto: Stichting Kunst en Cultuur Beverwijk

Op een van de mooiste verborgen plekken van Beverwijk wordt op maandag 2 november een bijzondere bijeenkomst gehouden. Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk organiseert opnieuw Weemoed & Deemoed, een eigentijdse versie van Allerzielen om de doden te herdenken.

Ditmaal bestaat de Weemoed & Deemoed-editie uit een muziekvoorstelling die in de tuin van het kerkhof aan de Galgenweg wordt uitgevoerd. Iedereen is van harte welkom om de voorstelling Orpheus (ca. 30 minuten) bij te wonen.

Muzikant David van Aalderen en schrijver Frits Smid kregen in september van de stichting de vraag voorgelegd of zij speciaal voor Weemoed & Deemoed een voorstelling wilden maken aan de hand van de mythe Orpheus. Daar gingen zij graag op in. Nog enkele weken te gaan. Beide mannen zijn, samen met kompanen, koortsachtig bezig om de theatrale voorstelling gestalte te geven. In ieder geval is David van Aalderen verzekerd van de medewerking van Hella, bijzondere voorvrouw van de band Eland, en dochter Sanne van Aalderen. Wie hun zangstemmen kent, wordt bij voorbaat al nieuwsgierig.

Waarom Orpheus?
Dit verhaal uit de Griekse oudheid gaat over verlies en rouw en hoe hiermee om te gaan. Een verhaal dat, zo lang we met de dood te maken hebben, springlevend blijft. Orpheus, de beste muzikant ooit, verliest zijn geliefde Euridice. Groot is zijn smart. Zo groot, dat goden op de Olympus zich door zijn verdriet laten vermurwen. Als enige levende mens mag hij naar het dodenrijk om Euridice terug te halen. Op één voorwaarde. Als hij haar ophaalt, mag hij niet eenmaal naar haar omkijken. Het laat zich raden wat er gebeurt. Nadat Hades hem de rivier de Styx over heeft gezet naar de onderwereld, Orpheus tot zijn vreugde Euridice terugvindt, slaat het noodlot opnieuw toe. Voor de tweede maal verliest hij zijn grote liefde.

‘Orpheus’ is een kleine, ingetogen muziekvoorstelling aan de hand waarvan we, net als bij Allerzielen, stil kunnen staan bij de dood en het verlies van dierbaren.

Maandag 2 november, aanvang 20.15 uur, in de tuin van het kerkhof aan de Galgenweg in Beverwijk. Voor meer info: www.kunstencultuurbeverwijk.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen