Lezing Walvisvaarders van Wijk aan Zee

Foto: Omslag van 'Walvisvaarders van Wijk aan Zee': Schilderij 'Walvisjacht bij Spitsbergen (1690), van Abraham Storck

Op dinsdag 10 november 2015 geeft Marjan Procee een lezing in de bibliotheek aan het Kerkplein, over haar onderzoek naar de gebroeders Bol, walvisvaarders uit Wijk aan Zee.

In de achttiende eeuw woonden in het toenmalige vissersdorp Wijk aan Zee nogal wat zeevarenden die in de walvisvaart werkten. In het voorjaar voeren ze vanuit Amsterdam naar het poolgebied en in het najaar kwamen ze weer thuis. Deze vrijwel onbekende maritieme dorpsgeschiedenis belicht Marjan Procee in haar boek ‘De walvisvaarders van Wijk aan Zee’.

Gebroeders Bol
De Wijk aan Zeese broers Gerrit (1752-1810) en Jan Bol (1753-1830) spelen de hoofdrol in het boek. Ze waren, net als hun vader, commandeur op een walvisvaarder en werkten ook als koopvaardijkapitein. Hun levens konden worden gereconstrueerd op basis van archiefonderzoek. Marjan Procee, auteur van het boek, raakte geïnspireerd door een schrijfcursus en een cursus historisch onderzoek.

Van Amsterdam tot Londen
De vondst van een oud wit pijpje sprak zo tot haar verbeelding dat ze verder onderzoek is gaan doen. Ze benaderde vijf maritieme fondsen (waaronder fondsen stammend uit de 16e en 17e eeuw), ze dook in het stadsarchief van Amsterdam en ging zelfs naar The National Archives in Londen.

Marjan Procee vertelt op dinsdag 10 november over het onderzoek dat zij deed naar het leven van de gebroeders Bol en de invloed van de walvisvaart op Wijk aan Zee. De lezing begint om 20:00 uur. Kaarten kosten € 5,- voor bibliotheekleden en € 7,- voor niet-leden en zijn verkrijgbaar bij de klantenservice in de bibliotheek of via de website www.bibliotheekijmondnoord.nl

Reacties