Ray Charles on Our Mind

Foto: Youtube

Vandaag 12 jaar geleden, op 10 Juni 2004, overleed de Amerikaanse zanger en pianist  Ray Charles in zijn huis in Beverly Hills.

Daarmee sloten voor de laatste keer de coulissen voor de blinde ‘Genius Of Soul’, een bijnaam die hij verwierf door op onnavolgbare wijze Soul te vermengen met R&B, Gospel en Blues.

Man van 10.000 concerten
Gedurende zijn ruim 55 jaar durende muzikale carrière bracht Ray Charles 63 albums en 130 singles uit, gaf ruim 10.000 concerten (zijn tienduizendste in 2003) en won 12 Grammy’s. Daarbij had hij de eer dat zijn hit ‘Georgia on My Mind’  in 1979 door de ‘Georgia General Assembly’ werd aangeduid als het officiële staatslied van Georgia. Dit gebeurde nadat Ray Charles het nummer had uitgevoerd voor de gezamenlijke vergadering van de senaat en het huis van afgevaardigden van de staat Georgia.

Staatslied van Georgia had niet te maken met Amerikaanse staat
Saillant detail van dit verhaal is dat de naam ‘Georgia’ in de titel aanvankelijk niets te maken had met deze Amerikaanse staat. Het nummer ‘Georgia on My Mind’ werd in 1930 geschreven door de Amerikaanse componist en orkestleider Hoagy Carmichael, speciaal voor zijn zus Georgia. De eerste keer dat het nummer werd opgenomen was dan ook in datzelfde jaar dor het orkest van Hoagy Carmichael, met Bix Beiderbecke op kornet.

Honderden malen gecovered
Daarna werd Georgia on My Mind honderden malen gecovered door grote artiesten waaronder Louis Armstrong, Dean Martin, Glenn Miller, Brenda Lee, Michael Bublé, Michael Bolton, Dave Brubeck, Ella Fitzgerald, James Brown, Billie Holiday, John Mayer, Jerry Lee Lewis, Tom Jones, Van Morrison, Willie Nelson, Coldplay en Annie Lennox

Nummer één en 2 Grammy’s
De bekendste en meest succesvolle coverversie is toch die Ray Charles uit 1960, goed voor een nummer één-hit in de Billboard Hot 100 en twee Grammy Awards.Met ‘Georgia on My Mind’ heb je eigenlijk per definitie ‘Ray Charles on Your Mind’. Een toepasselijker nummer om ‘The Genius’ op zijn 12e sterfdag te herdenken lijkt dan ook niet denkbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen