Column van de Dag / Ik wilde alleen maar een Fotocafé organiseren

Foto: ISOO.nu

Het is 7 maart 2016 en terwijl ik bij notaris Jansen en Commenée onder het kopje “voorzitter” de akte tot oprichting van Stichting ISOO.nu teken, probeer ik me te bedenken hoe ik in deze situatie verzeild ben geraakt.

Ik wilde alleen maar een Fotocafé organiseren (door: Yljas Roeper)

Het moet zo’n twee jaar eerder zijn geweest, dat ik samen met fotovrienden Vincent en Manja op de Professional Imaging aan de koffie zat. Ik had al eens geopperd dat ik een fotocafé wilde organiseren en Manja vond dat het hoog tijd was om spijkers met koppen te slaan. We bepaalden een datum, de locatie zou onze eigen studio worden en nog dezelfde avond had ik een Facebookpagina met als titel Fotocafé IJmond in de lucht met informatie voor eventuele geïnteresseerden.

Kort daarop zag ik op Facebook een foto van Hans van der Mast, die bezig was in een voor mij onbekend fotocentrum in Beverwijk. Ik nam contact op en toen bleek, dat de doelstellingen van het centrum en ons Fotocafé IJmond  vrijwel gelijk waren: gelijkgestemden (lees: eenieder die geïnteresseerd is in fotografie) bij elkaar brengen en samen leuke dingen organiseren. Ik ging dus graag op Hans’ uitnodiging in om langs te komen op de informatieavond.

Informatieavond
Op 22 april 2014 vergezelde Vincent mij naar de informatieavond. We waren niet de enigen; er waren zeker 30 mensen naar het Stationsplein 46 in Beverwijk gekomen en samen met hen brainstormden we over wat we allemaal zouden kunnen organiseren in het fotocentrum. De lijst met activiteiten op de flipover groeide gestaag en er waren veel mensen aanwezig, die zich graag aansloten bij één of meer van de op te richten werkgroepen en de handen uit de mouwen wilden steken. Het was een veelbelovend begin en er werden grote ambities uitgesproken.

Bestuur ISOO.nu van 't eerste uur tijdens persmomentje
Bestuur ISOO.nu van ’t eerste uur tijdens persmomentje

Ook positief: het Fotocafé IJmond mochten we bij ISOO.nu organiseren. De eerste avond dat het Fotocafé IJmond gehouden werd was een groot succes. We besloten direct dat dit een maandelijks terugkerend fenomeen moest worden en wel op elke eerste donderdagavond van de maand. De stuurgroep van ISOO.nu was het daar gelukkig mee eens. Inmiddels wordt het Fotocafé IJmond elke derde maandag van de maand georganiseerd en tot nu toe is het elke keer weer een succes.

Over de stuurgroep gesproken, die bestond bij aanvang uit vier personen. Al snel werd ik erbij gevraagd, wellicht omdat ik wat van m’n organisatorische talenten had laten zien(?) En omdat ik toch nog niets te doen had (dit is ironisch) zei ik ja. Vanaf eind 2014 zat ik maandelijks met de stuurgroep om de tafel. Hierbij was ik dus verantwoordelijk voor de organisatie van het Fotocafé IJmond. Daarnaast nam ik deel aan de werkgroep communicatie, de werkgroep die onder andere verantwoordelijk is voor de website en later de nieuwsbrief.

(foto: Yljas Roeper)
(foto: Yljas Roeper)

Veranderde samenstelling stuurgroep
Door omstandigheden veranderde de samenstelling van de stuurgroep in korte tijd enkele keren. Toen de officiële voorzitter van de stuurgroep drie maanden met vakantie was en de interim ons onverwacht ontviel, vroeg men mij om de rol van voorzitter op me te nemen. En wederom, denk ook aan de ironische opmerking hierboven, zei ik ja.

Sinds 7 maart van dit jaar is ISOO.nu een op zichzelf staande stichting en bestaat het bestuur uit vijf personen. Gezamenlijk proberen we met vallen en op staan alle ideeën die er zijn te organiseren en goed uit te voeren. En blijkbaar doen we wel iets goed, want met begint ons ook te vinden. De lezingen worden elke keer weer goed bezocht, het Fotocafé ook en diverse fotografen – niet de minste – melden zich spontaan bij ons aan om in het centrum te exposeren.

(foto: Yljas Roeper)
(foto: Yljas Roeper)

Meer mogelijkheden met meer vrijwilligers
Tegelijkertijd zie ik het aantal vrijwilligers gestaag afnemen. Jammer, want dat betekent dat we als bestuur steeds meer zelf moeten doen. Dat gaat natuurlijk niet, dus het gevolg is dat we keuzes moeten maken. Concreet: dit jaar doen we wederom niet mee met Scott Kelby’s Worldwide Photowalk, doen we weer niet mee met Help Portrait en besteden we hoegenaamd geen aandacht aan de fotoweek. Terwijl dat uitgesproken foto-evenementen zijn, waar ISOO.nu een rol in zou móeten spelen.

Als ik dus terugdenk aan het tekenen van de akte bij de notaris en aangeef, dat ik me bedenk hoe ik in deze situatie verzeild ben geraakt, dan bedoel ik vooral dat ik me realiseer dat er als voorzitter van ISOO.nu een last op m’n schouders drukt. Een last die ik graag draag, maar ook een last die behalve door het bestuur vooral ook door vrijwilligers lichter gemaakt kan worden. Want zegt het spreekwoord niet “Vele handen maken licht werk”?

Oproep aan fotografie-minnende vrijwilligers
Daarom grijp ik bij deze m’n kans. Ben je op welke wijze dan ook geïnteresseerd in fotografie en kun je maandelijks enkele uurtjes vrij maken om met en voor gelijkgestemden activiteiten te organiseren, meld je dan aan bij ondergetekende: [email protected]. Je zou ons er heel erg mee helpen. Wil je eerst meer informatie, ook dan kun je bij mij terecht.

Ik hoop echt dat deze column je aanspoort om te reageren. Want nogmaals, er rust een last op m’n schouder, die ik graag draag. Ondanks dat ik eigenlijk alleen maar een Fotocafé wilde.

Yljas Roeper
Voorzitter ISOO.nu

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen