Lezing in Fort Veldhuis over het luchtgevecht tussen August Geiger en Bob Braham

Foto: Wikipedia

Vanmiddag, zondag 18 september is er in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis een lezing over het luchtgevecht tussen August Geiger en Bob Braham.

Beiden waren zeer goede vliegers en piloot van een nachtjager. August Geiger een Duitser die Engelse bommenwerpers moest onderscheppen en Bob Braham een Engelsman die juist Duitse nachtjagers moest bestrijden.

Op 29 september 1943 kwamen zij elkaar tegen boven het IJsselmeer en ontstond er een luchtgevecht dat werd gewonnen door Braham. Geiger kwam daarbij om het leven. Bij de drooglegging van Zuid-Flevoland kwamen de resten van zijn vliegtuig boven en worden nu tentoongesteld in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis. Alle ins- en outs worden vandaag verteld door Bert Wijs, die alle bijzonderheden omtrent dit gevecht heeft uitgezocht.

De Spreker
Bert Wijs is verbonden aan de Stichting Ongeland. Een in Flevoland gevestigde stichting die tot doel heeft  informatie te verschaffing over de tweede wereldoorlog en de burgers van Flevoland bewust maken van hetgeen in deze periode in het IJsselmeergebied zich heeft afgespeeld. Daarnaast is hij auteur van het boek Geborgen in de Polderklei, een interessant boek dat een aantal crashgevallen in Flevoland behandeld. Wijs-B.-Geborgen-in-de-polderkleiDe lezing begint vanmiddag om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum.

Tentoonstelling
Verder kan men de tentoonstelling “Fort bij Veldhuis 1914-1918” bezoeken. Dit is een door Tom van Hooff ingerichte tentoonstelling met foto’s, documenten en andere voorwerpen die betrekking hebben op de Stelling van Amsterdam en Fort Veldhui. s gedurende de Eerste Wereldoorlog, is nog gedurende het gehele seizoen te zien.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar en houders van een veteranenpas gratis.

Adres: Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, Genieweg 1, 1967 PS  Heemskerk.

Reacties

Cookieinstellingen