Column van de Dag / De Maand van de Geschiedenis

Foto: Kennemer Theater

De twaalfde ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord door Aafke Vlaanderen Oldenzeel: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer over de Maand van de Geschiedenis.

Door: Aafke Vlaanderen Oldenzeel

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Het thema is dit keer ‘Grenzen’. We ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken.

Van de Chinese muur tot het IJzeren gordijn, van sociale scheidslijnen tot culturele of mentale barrières: een grens markeert, verbindt en verdeelt. Grenzen zijn bedoeld om mensen buiten of binnen te houden, om af te schrikken en veiligheid te bieden. Maar of ze nu geografisch, fictief of van prikkeldraad zijn: geen enkele grens is absoluut en eeuwig. De geschiedenis van grenzen heeft ons dat ook duidelijk gemaakt.

De Maand van de Geschiedenis 2016 gaat op zoek naar hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken.

Libris Geschiedenis Prijs
Over geschiedenis is uiteraard veel geschreven. Er is zelfs een Libris Geschiedenis Prijs voor het ‘Beste Nederlandse historische boek’ van het afgelopen jaar. De genomineerden zijn:

Een deskundige jury beoordeelt de boeken en kiest vervolgens het ‘Beste Nederlandse historische boek’ van het afgelopen jaar. Op 30 oktober wordt de Libris Geschiedenisprijs uitgereikt!

collage-libris-geschiedenisprijs

E-books voor geschiedenisliefhebbers
Ook op het gebied van e-books is er voor de geschiedenisliefhebber heel wat verkrijgbaar. Via de landelijke digitale bibliotheek zijn er heel veel boeken over geschiedenis te leen. Leden van  Bibliotheek IJmond Noord kunnen met hun lidmaatschap boeken lenen via de landelijke digitale bibliotheek.

In en om de bibliotheek vinden de komende week een aantal activiteiten plaats met een link naar de geschiedenis:

Nacht van de Geschiedenis
Op zaterdag 29 oktober organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis. Boeiende sprekers, debatten, lezingen en interviews gaan in op het thema van dit jaar.

Maand van de Geschiedenismagazine
Het inspirerende Maand van de Geschiedenismagazine is een speciale uitgave vol boeiende artikelen (inclusief een interview met essayist, boekentips bij het thema en een overzicht van alle activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis). Het magazine is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.  magazine-maand-van-de-geschiedenis-715Veel meer informatie over activiteiten, lezingen, debatten, televisieprogramma’s en boeken staat op de site van De maand van de Geschiedenis.

 

Cookieinstellingen