“Slagers, vlees en kunst”

Foto: A.peperkamp (Noord-Hollands Archief)

Donderdagavond 24 november houdt Peter Sluisman een lezing over het slagersvak door de geschiedenis heen. Hij doet dit op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland.

De lezing wordt gehouden onder de titel “Slagers, vlees en kunst” en begint in de prehistorie toen er al gejaagd werd om dierlijk voedsel te bemachtigen. Maar ook de Egyptenaren hadden al gestructureerde vleesverwerking en de Romeinen zelfs al slachthuizen!

In West-Europa ontstaan na het jaar 1000 beroepsgildes voor slagers. Maar vlees wordt dan langzaam duurder en in de 17e eeuw kunnen alleen nog welgestelden vlees eten. Dit blijft nog lange tijd zo, bij sommigen zelfs tot na de 2e Wereldoorlog. In de kunst zien wij voorbeelden van rijke tafels en Schuttergildes uit de Gouden Eeuw.

Dan komt de teloorgang van de gildes en voorbeelden van bijzondere voorwerpen aan de orde met de bijbehorende anekdotes. Er wordt afgesloten met de vleeskeuringswet van 1922 en het fraaier worden van de slagerswinkels.

Tijd, plaats en prijs
Wie geïnteresseerd is in dit onderwerp en er meer over wilt te weten komen, is op 24 november vanaf 19.30 uur van harte welkom in het nieuwe Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a (achter het Museum Kennemerland) in Beverwijk. De lezing begint om 20.00 uur. Leden van het HGMK hebben zoals altijd gratis toegang, anderen betalen € 4,- entree.

Meer informatie over de activiteiten van het HGMK is te vinden op www.hgmk.nl.
Men kan zich hier ook op aanmelden als lid voor €15,- per jaar. Naast een welkomstgeschenk in de vorm van een boek, heeft men dan altijd gratis toegang tot de lezingen en ook het Museum Kennemerland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen