Column van de Dag / imPRESSions imPRESSive van start

Foto: ISOO.nu

Iedere twee weken verzorgd het Beverwijkse Centrum voor Fotografie ISOO.nu een column in Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl. Vandaag is het woord aan Yljas Roeper, voorzitter van ISOO.nu, met zijn verhaal over het bijzondere foto-initiatief ‘imPRESSions’.

Door: Yljas Roeper

Centrum voor fotografie ISOO.nu wordt in april 2014 opgericht onder de vlag van Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. Krap twee jaar later, op 7 maart 2016, tekent het dagelijks bestuur de oprichtingsakte en mag ISOO.nu zich een zelfstandige stichting noemen.

Ter ere van deze feestelijke gelegenheid organiseert het bestuur een expositie van eigen werk onder de naam Impressions. Het bestuur wil met deze expositie laten zien dat exposeren bij ISOO.nu voor iedereen bereikbaar is. De expositie wordt op 14 mei 2016 geopend.

Fotograferen evenementen en activiteiten in de IJmond
Tijdens de openingsspeech wordt een nieuw initiatief gepresenteerd, te weten imPRESSions. Tijdens een brainwave is het ons als bestuur opgevallen, dat in de titel van de expositie het woord PRESS voorkomt. Het idee dat op dat moment ontstaat is om zoveel mogelijk evenementen en activiteiten in de IJmond te fotograferen. Enerzijds met als doel om fotografen aan ISOO.nu te binden en daarnaast om met en van elkaar te leren. Tegelijkertijd leggen we hiermee in beelden vast, wat er allemaal georganiseerd wordt in de IJmond.  imPRESSions is eigenlijk een voortzetting van wat we al doen, maar dan gestructureerd en vooral groter, dan tot op heden door ons is uitgevoerd.

Young Art Festival en meer
ISOO.nu is namelijk al betrokken bij diverse initiatieven in de IJmond. Zo hebben diverse fotografen in wisselende samenstellingen het Young Art Festival in de afgelopen jaren vastgelegd.20161002_6658ang-banner Daarnaast hebben we gefotografeerd bij Beverwijk Uit de Kunst in 2015 en kort daarna bij het eerste Gitaarfestival IJmond. En blijkbaar hebben we toen iets goed gedaan, want voor editie 2016 zijn we vervolgens ook gevraagd. Kortom, wij zien niet alleen mogelijkheden, organisaties weten ons inmiddels ook te vinden. En zolang we commerciële fotografen niet in de weg zitten, nemen we die taak graag op ons.

Van start met 10 fotografen
Het initiatief wordt al tijdens de presentatie goed ontvangen. Op onze oproep aan fotografen om zich aan te melden wordt positief gereageerd; er melden zich direct enkele fotografen aan. Als we na de grote vakantie ook een informatie-avond organiseren tijdens het Fotocafé IJmond, hebben we binnen de kortste keren zeker tien fotografen die deel willen uitmaken van imPRESSions. We kunnen van start.

De eerste shoot onder de vlag van imPRESSions is op 2 oktober. We staan met vijf fotografen bij het Gitaarfestival IJmond, gehuld in herkenbare gele vestjes met opdruk. gitaarfestival-banner-2Bij de Sinterklaasintocht in zowel Beverwijk als in Heemskerk zijn we aanwezig. Ook de Wijker Torenweek en kort daarop het Renkonti festival (Vier het verschil, een initiatief om wijkbewoners kennis en vluchtelingen kennis met elkaar te laten maken) leggen we vast. 15267505_1209535005771488_4099189812294278818_nUiteraard zijn we ook bij de Velsertunnelrun aanwezig. En op de avond dat deze column live gaat, op 9 december 2016 vanaf 17:00 uur, legt een delegatie van imPRESSions het Roetz Festival vast. roetz-bannerVan alle hierboven genoemd activiteiten wordt, zoals hierboven al beschreven, een expositie gehouden. Deze is vanaf half december, net als alle andere exposities bij ISOO.nu, op maandagavond van 20:00 tot 22:00 en op zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur gratis te bezoeken. Net zoals het Fotocafé, dat iedere derde maandag van de maand georganiseerd wordt.

Ben je ook fotograaf en spreekt bovenstaande je aan?  Kom dan eens langs of stuur een bericht naar [email protected] voor meer informatie over imPRESSions. Het maakt niet uit of je net begint met fotograferen of al een gevorderde fotograaf bent. Het gaat ons erom om gezamenlijk te fotograferen, met gelijkgestemden op pad te zijn en met en van elkaar te leren in een ontspannen setting. Zonder verplichtingen.

Yljas Roeper
Voorzitter ISOO.nu

 

Reacties