Historisch Genootschap op zoekt materiaal Beverwijkse Conservenfabrieken

Foto: HGMK

In het najaar van 2017 zullen in diverse Kennemerland-gemeenten een aantal lezingen worden georganiseerd over de industrialisatie van de regio Kennemerland.

De lezingen zullen zich richten op vier belangrijke elementen van de industrialisatie: het ambachtelijk handwerk, het gebruik van windkracht, het gebruik van stoomkracht en tenslotte de mechanisatie en automatisering.

Hiertoe is besloten in het zogenaamde 5-partijenoverleg, waaraan wordt deelgenomen door de Historische Kring Heemskerk (HKH), de Historische Kring Velsen (HKV), het Historisch Genootschap Assendelft (HGA), het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) en het Museum Kennemerland (MK).

Het is de bedoeling dat in de loop van het najaar 2017 lezingen / presentaties en exposities plaatsvinden over deze onderwerpen in de plaatsen van de deelnemende historische verenigingen.

Blik gericht op conservenfabriek
Op dit moment probeert een groep vrijwilligers zoveel mogelijk historisch materiaal boven tafel te krijgen om de lezingen/presentaties en een tentoonstelling inhoud te geven. Daarbij is nu de blik vooral gericht op de Beverwijkse Conservenfabrieken, die zich in het verleden bezig hielden met het verduurzamen van fruit, groenten, vlees, vis  of andere bederfelijke waren. In hun zoektocht naar historisch materiaal doen de vrijwilligers een beroep op de inwoners van Beverwijk om foto’s of ander materiaal (permanent of tijdelijk) ter beschikking stellen aan het HGMK/Museum Kennemerland. Maar ook verhalen en ervaringen zijn meer dan welkom.

Oproep foto’s, materiaal en verhalen
Heeft u destijds zelf op een van deze fabrieken gewerkt en kunt u daar iets over vertellen, dan is het HGMK reusachtig benieuwd naar uw ervaringen.  Heeft u iets in uw bezit of weet u een leuke anekdote te vertellen over een van de Beverwijkse conservenfabrieken (bijvoorbeeld Docter of de Bever) of over  het thuis doppen van bonen of iets dergelijks, neem dan contact  met  het HGMK. Dat kan door een mailtje te sturen aan [email protected]. Ook kunt u langskomen gedurende een van de inlopen op de woensdagmiddag  of donderdagavond in het Huis van Geschiedenis , Noorderwijkweg 2a in Beverwijk.

Zie voor de openstellingstijden van de inlopen de agenda van het HGMK op de website www.hgmk.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen