Column van de Dag / Samen lezen is leuker

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. In de 23e ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord gaat de volle aandacht uit naar ‘Leeskringen’.

Samen lezen is leuker
Lezen is leuker in een leeskring. Je kunt je interesse in literatuur en schrijvers delen met anderen. Deelnemers aan een leeskring zijn enthousiaste lezers die regelmatig bij elkaar komen om gezamenlijk een boek te bespreken.

Het op peil houden van literaire kennis kan een reden zijn om in een leeskring te lezen. Naast het lezen van boeken is ook het maken van een analyse en verdieping in de achtergronden een belangrijk motief. Vaak stimuleren deelnemers elkaar om ook literatuur te lezen waaraan men zelf niet snel zou beginnen.

Een leeskring kan ook tegemoet komen aan de behoefte aan sociale contacten. Boeken zijn een goed aanknopingspunt en een dankbaar onderwerp van gesprek. Men kan aan de hand van een boek discussiëren over literatuur, politiek, filosofie en alles wat maar ter sprake komt.

Bibliotheek IJmond Noord ondersteunt leeskringen door van één boek meerdere exemplaren te leveren. Leeskringen kunnen daarvoor gebruik maken van de leeskringservice. Door middel van deze service kunnen leeskringkoffers geleend worden. Deze koffers bevatten zeven exemplaren van hetzelfde boek en een map met achtergrondinformatie. Zie hier de lijst met beschikbare boeken.

Tijdschrift Boekensalon
Samen lezen in een leesclub en verdieping van je leeservaring staan centraal in het unieke kwartaalblad de Boekensalon. Twee uitgebreide auteursdossiers bieden die verdieping, net als de tientallen discussietips die je door het blad heen en hier op de site vindt. De leesclubtips helpen je om je leesclubbijeenkomst extra bijzonder te maken. Kortom: de Boekensalon, onmisbaar voor iedereen die meer uit zijn leeservaring wil halen

Enkele meningen over leeskringen:

  • ‘Om ook de mening van anderen te horen.’
  • ‘Je leest meer indringend omdat je er met elkaar over praat.’
  • ‘Ik lees nu boeken die ik eerst nooit zou zoeken en vind dat heel boeiend.’
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen