Column van de Dag / Landschapsfotografie

Foto: Bas Meelker

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Marijke van Straalen die alvast vooruit kijkt naar de drie lezingen van Bas Meelker over landschapsfotografie.

Door: Marijke van Straalen

Mee op reis in de wereld van de landschapsfotografie met Nederlands bekendste landschapsfotograaf, wie wil dat nou niet. Luister naar de verhalen achter de foto’s en neem een kijkje in zijn keuken. Je geniet niet alleen van een visueel spektakel, maar hij deelt ook veel tips en technieken met je.

Klinkt voor mij, als amateurfotograaf, als een droom. Gelukkig hoeft het niet bij een droom te blijven, want dit najaar komt Bas Meelker maar liefst 3 lezingen geven bij ISOO.nu over landschapsfotografie.

Maandag 25 september staat de 1ste lezing over ‘Landschapsfotografie in het algemeen’ op de planning. Twee weken later, op maandag 9 oktober, is deel 2 van deze drieluik te bezoeken en gaat over ‘Landschapsfotografie en de invloed van licht en weer’.

Bas Meelker zegt hierover op zijn site: “Vaak hebben we de neiging om er vooral met de camera op uit te trekken als de weersomstandigheden goed zijn. Zodra het grijs en grauw is, regent of sneeuwt, geven we er de brui aan en kijken we zorgelijk omhoog, hopend op beter weer. En dat is jammer, want daarmee gaan er veel bijzondere fotomomenten verloren. Naar mijn mening is een goede fotograaf altijd in staat om zich aan te passen aan de omstandigheden.”

Ja, natuurlijk willen we allemaal graag dat mooie magische licht, die heldere en dramatische luchten, maar je doet je eigen fotografie te kort als je het daarbij laat. Grijze, grauwe en regenachtige dagen hebben de creatieve fotograaf enorm veel te bieden; je moet het alleen zien!

Beeldbewerking is een integraal onderdeel van digitale fotografie en daar gaat dan ook de 3de lezing over op maandag 30 oktober. Een beeld achteraf niet digitaal optimaliseren is je eigen foto’s tekort doen. De vraag is natuurlijk: hoe en hoe ver ga je? Welke techniek past het beste bij welk type landschapsfoto? Wat doe je in Lightroom en in Photoshop? Welke plug-ins zijn er en wanneer gebruik je deze?

Bas laat live zien hoe hij te werk gaat, hoe hij zijn selecties maakt en hoe hij zijn foto’s corrigeert. Alle lezingen zijn natuurlijk ook gevuld met veel foto’s, verhalen, tips en suggesties.

Tot 1 september zijn alle drie de lezingen samen te reserveren via [email protected] voor € 25. Wij hebben plaats voor maximaal 50 personen. Na 1 september en mits niet uitverkocht, zijn de lezingen ook los te reserveren voor € 10 per persoon per lezing.

Hele mooie zomer, geniet!

Marijke van Straalen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen