‘Mooi Linieland’ weekend toont wonderlijk landschap tussen de forten.

Foto: Landschap Noord-Holland

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni staat het waterlinielandschap centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. De wonderlijke combinatie van geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur.

Speciaal voor het weekend ‘Mooi Linieland’ zet Landschap Noord-Holland op zondag 18 juni voor u de deuren open van belevingscentrum Fort K’IJK in Uitgeest! Hier kan men ‘Natuur en Landschap in de Stelling van Amsterdam’ op een bijzondere manier ervaren.

Mooi Linieland
Op veel forten organiseren allerlei natuurorganisatie gedurende dit weekend leuke activiteiten. Deze zijn terug te vinden op de website www.mooilinieland.nl.

‘Mooi Linieland’ laat een ieder kennismaken met het strategische Hollandse Linielandschap, militaire bolwerken en prachtige natuur. Deze prachtige open groene gebieden met laagliggende polders konden opzettelijk onder water gezet worden voor de vijand via sluizen, dijken en kanalen. Veel forten hebben nu een nieuwe eigentijdse functie en staan midden in de maatschappij.

(foto: Wikipedia)

Medewerkers van ‘De Heeren van Zorg’ heten een ieder op zondag 18 juni van harte welkom in het belevingscentrum van Fort K’IJK, waar men kan zien hoe een fort werd gebouwd en geheim werd gehouden en welke bewegingen er zijn in onzichtbare- of zeldzame natuur.

Fort bij Krommeniedijk in het landschap
Fort K’IJK ligt vlak bij de stad, in een open stukje veenweidelandschap. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is en nog vrijwel niet veranderd is. De Lagendijk is een eeuwenoude zeedijk, die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Langs Busch en Dam loopt een liniedijk van de Stelling van Amsterdam. Deze verbond Fort bij Krommeniedijk met Fort aan den Ham. Troepen konden zich achter deze dijk ongezien verplaatsen. Op de dijk staan nog knotwilgen die uit de aanleg van de Stelling van Amsterdam stammen. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk zijn rijk aan weidevogels.

(foto: Landschap Noord-Holland)

Aanmelding
Er geldt een maximaal aantal personen op het terrein en daarom is aanmelding verplicht via www.fortkijk.nl  . Tijdens de zomermaanden is Fort K’IJK ook open op: vrijdag 7 juli en zondag 9 juli en vrijdag 14 juli. In het najaar van 2017 gaan in het linker gedeelte van het fort jongvolwassenen met autisme wonen, trainen en werken. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureert en verbouwt het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland.

Routebeschrijving
Adres: Lagendijk 22 in Uitgeest. Met openbaar vervoer: Kom met de trein naar Krommenie Assendelft, daarna fietsen (10 min) of wandelen (3,5km). Of met bus 69 vanaf station Uitgeest tot Glennstraat, daarna wandelen (20 min). Met de auto: Parkeren kunt u bijvoorbeeld bij de parkeerhaven bij Lagendijk 33, ongeveer 20 minuten wandelen naar het Fort (er is geen parkeermogelijkheid bij het fort)

Fort aan de Sint Aagtendijk, Fort Veldhuis en Fort Zuidwijkermeer zijn ook 18 juni geopend: kijk voor de specifieke programmering op http://www.landschapnoordholland.nl/mooilinieland 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen