’14-‘18 Achter de Hollandse Waterlinie

Foto: Stadsschouwburg Velsen

Vier jaar lang wachtten militairen in Forteiland IJmuiden op een oorlog die uiteindelijk aan Nederland voorbijging. Nu, 100 jaar later, komt het  verhaal van de Eerste Wereldoorlogen tot leven in de pantserkoepel.

Honderd jaar geleden woedde in Europa de Eerste Wereldoorlog. Ook in de bunkers van Forteiland IJmuiden wachtten Nederlandse militairen vier jaar lang in spanning op de oorlog die nooit kwam. Voor zijn bijzondere film- en muziektheatervoorstelling’14-’18 neemt theatermaker Ab Gietelink het publiek van woensdag 16 t/m zondag 20 augustus mee naar het Forteiland om het Hollandse verhaal van de Eerste Wereldoorlog te vertellen.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

In de pantserkoepel komen Koningin Wilhelmina, Anthony Fokker, Keizer Wilhelm II, Troelstra en Mata Hari tot leven. Voorstelling is inclusief boottocht en rondleiding over het Forteiland. De boot vertrekt om 20.00 uur vanaf de Kop van de Haven.

Forteiland IJmuiden
De Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden. De Europese grootmachten voeren een vernietigende loopgravenoorlog, die miljoenen slachtoffers eist. In het redactielokaal van het socialistisch Dagblad het Volk becommentariëren journalist Jacob Domela en politiek tekenaar Albert Hahn de wereldgeschiedenis, die zich voor hun ogen voltrekt. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via, telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden de forten binnen.

Rol van ‘neutrale’ Nederlanders in WO I
Bijna 1 miljoen Belgische vluchtelingen kwamen naar het ‘neutrale’ Nederland. Maar een aantal Nederlanders speelde in deze wereldoorlog wel een illustere rol. Mata Hari, die in Parijs 1917 op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die in 1918 de revolutie wilde uitroepen.

Acteurs en musici spelen in wisselende kostuums het dramatische verhaal van de Eerste Wereldoorlog. En dat in IJmuiden op een tot de verbeeldingsprekende historische locatie.

Kaarten en informatie
Prijs: € 25,- inclusief boottocht naar Forteiland IJmuiden. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.stadsschouwburgvelsen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen