‘Aloha from Hawaii’ begin van het einde van The King

Foto: Wikipedia

Vandaag 40 jaar geleden overleed Elvis Presley in de badkamer van zijn landgoed Graceland. Daarmee kwam een einde aan het leven van ‘The King of Rock’, een van de meest legendarische solo-artiesten aller tijden.

(door: Wim Meijer)

Het was een einde, waarvan de contouren zich eigenlijk al 4,5 jaar eerder aftekenden, ten tijde van zijn legendarisch concert ‘Aloha from Hawaii’ van 14 januari 1973. Het concert werd live via  de satelliet uitgezonden en bekeken door maar liefst anderhalf miljard mensen.

Gèk van Elvis
Als ik mijn toenmalige schoonzusje mag geloven dat was het met afstand het beste concert dat ooit door Elvis Presley is gegeven. Bij de objectiviteit van deze beoordeling kun je echter je vraagtekens zetten. Want mijn schoonzusje was volstrekt idolaat van The King. Hoewel ze in 1973 pas 16 jaar oud was, had ze alle LP’s van Elvis, kende alle teksten uit haar hoofd, had al zijn films gezien, verzamelde alle muziekbladen met artikelen over Elvis, en op de muren van haar slaapkamer was alleen nog de lichtschakelaar gevrijwaard van de afbeeldingen van deze door haar aanbeden vetkuif, die zijn hits al scoorde voordat zij überhaupt was geboren.

Aloha from Hawaii
Over Aloha from Hawaii verschillen de meningen. Zeker was het niet het allerbeste concert van Elvis, en evenmin zijn langste. Maar een van zijn spraakmakendste was het zeker. Al was het alleen maar omdat het voor de eerste keer in de geschiedenis was dat een live concert wereldwijd via de satelliet werd uitgezonden.

Op 14 januari 1973 keken tussen de 1 en 1,5 miljard mensen naar Aloha from Hawaii. Dat betekende in die tijd ongeveer 1/3e van de hele wereldbevolking en ongeveer 75% van de wereldbevolking met een televisie.

(foto: Wikipedia)

Comeback
Het idee voor dit concert was uit de hoge hoed gekomen van Elvis’ manager Colonel Parker (pseudoniem voor de Nederlander Dries van Kuijk) en moest een nieuwe comeback inluiden voor Elvis Presley die, ondanks zijn legendarische status, een flink aantal fans was kwijtgeraakt. De voorgaande drie jaar had hij zich vooral beziggehouden met het geven van liveconcerten in heel de VS en vooral in Las Vegas. Deze optredens werden voor Elvis echter steeds meer een sleur, wat zich uitte in drugsgebruik, vreetbuien en wisselende stemmingen. Dit alles had z’n weerslag op zowel zijn huwelijk als zijn carrière. Dit wereldoptreden moest nu de ommekeer brengen. En daarvoor werden kosten nog moeite gespaard, want Aloha from Hawaii werd de tot dan toe duurste productie aller tijden, met een kostenplaatje van 2,5 miljoen dollar.

Zweetdoekjes
De geschiedenis heeft geleerd dat het concert meer een groots afscheid was dan een comeback. Maar dat doet niets af aan de beleving van het moment. Hoewel ik totaal geen Elvis-fan was, wist de man in zijn witte jumpsuit mij toch de volle 64 minuten van het concert aan de buis te binden. Wellicht had dat niet alleen te maken met zijn muziek, maar ook met mijn verbazing over de hysterie rond het podium, waar honderden gillende vrouwen vochten om de gekleurde zweetdoekjes, die Elvis na eenmalig gebruik, en gepaard gaand met een subtiele heupbeweging, tussen het publiek deponeerde. 

Laatste optreden
Na Aloha from Hawaii ging het bergafwaarts met The King. Nog in hetzelfde jaar gingen Priscilla en Elvis uit elkaar, waarna Elvis zich volledig overgaf aan zijn onbedwingbare eetneiging. Dat alles leidde tot een enorme gewichtstoename en gebruik van drugs, pijnstillers en slaapmiddelen.

Op 26 juni 1977 gaf Elvis zijn allerlaatste optreden in de “Market Square Arena” in Indianapolis. Toen hij die avond afscheid nam van zijn publiek kon niemand vermoeden dat het een definitief afscheid zou zijn. Op 16 augustus 1977 leidde combinatie van medicijnen en een zwakke fysieke gesteldheid tot een fataal hartinfarct. (hieronder het nummer ‘My Way’, live gedurende Elvis’ laatste optreden)

Vakantie in Riva
Toen Elvis dood in zijn badkamer werd gevonden, was ik in Italie, op vakantie met mijn ‘ex’ en mijn Elvis-minnende schoonzusje en haar man. Bij een krantenkiosk in Riva werden we geconfronteerd met de kranten, die melding maakten van de dood van The King. Het werd een zware vakantie. Schoonzusje vergat de schoonheid van het Gardameer en luisterde alleen nog maar, met haar meegenomen cassetterecordertje, naar het zwoele stemgeluid van wijlen-Elvis. Het zou nooit meer worden zoals het was. Elvis was niet meer en een paar maanden later was ook mijn schoonzusje mijn schoonzusje niet meer.

De laatste keer dat ik van haar hoorde was in 1982. Inmiddels was ze helemaal gek van Michael Jackson. Ik heb nog even aan haar gedacht op 25 juni 2009.

Als afsluiter een duet van vader en dochter Presley. Lisa Marie Presley nam het 10 jaar geleden op naar aanleiding van de 30e sterfdag van Elvis. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen