Monumentenprijs 2017 voor ‘Huis Duynwyck’

Foto: Noord-Hollands Archief

Zaterdag 9 september 2017 heeft wethouder Cecilia van Weel de Monumentenprijs 2017 uitgereikt aan de familie de Jongh-de Wilde, die de prijs samen met een oorkonde in ontvangst mocht nemen als blijk van waardering voor het restaureren van het pand aan de Zeestraat 127, genaamd ‘Huis Duynwyck’.

De monumentenprijs moet worden gezien als een blijk van waardering die uitgesproken wordt aan de initiatiefnemers die de moed en creativiteit hebben getoond voor het behoud van één van de rijksmonumentale panden, het voormalige koetshuis en tuinmanswoning Duynwyck, behorende tot het cultureel erfgoed van de stad.

Zeestraat 127
Voor het pand Zeestraat 127 is een uitgebreid herstel- en renovatieplan voorbereid. De renovatiewerkzaamheden hebben een aantal jaren in beslag genomen. Het pand Zeestraat 127 is sinds 1827 in het bezit van de familie de Wilde en zal door Saskia de Wilde-de Jongh en Bart de Jongh door eigen bewoning in de familie worden gehouden. Het totale pand in zijn huidige vorm heeft een hoge monumentwaarde, gezien het nog steeds afleesbare ontstaan op die plek in de stad, als resterend onderdeel van de verdwenen buitenplaats Duynwyck aan de Scheijbeeck.

Ontstaan monumentenprijs
In 2007 stelde de Stichting Historisch Beverwijk aan het college van B&W voor een jaarlijkse waardering in de vorm van een monumentenprijs te introduceren voor ondernemers/burgers, die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed in Beverwijk. De gemeente en de stichting hebben dit gezamenlijk uitgewerkt. Het college heeft besloten de Monumentenprijs toe te kennen als blijk van waardering voor het behoud van en de wijze van herstel van een waardevol pand in de gemeente Beverwijk. Hiermee wil het college het belang van monumenten of beeldbepalende panden onder de aandacht brengen bij inwoners en bezoekers van de gemeente Beverwijk. Het college beoogt cultureel erfgoed beter zichtbaar te maken en de belangstelling ervoor te vergroten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen