Lezing over Burgerlijke Stand en naamrecht bij HGMK in Beverwijk

Burgerlijke Stand sinds Napoleon
Burgerlijke Stand sinds Napoleon
Foto: Wikipedia

Donderdagavond 1 februari verzorgt Wim Zondag een lezing over de Burgerlijke Stand, het naamrecht en koninklijke akten vanaf ongeveer 1800. Hij doet dit op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

De burgerlijke stand is in ons land tijdens de Franse tijd (Napoleon) in 1811/12 ingevoerd en sinds die tijd een overheidszaak geworden. Daarvoor was het een kerkelijke aangelegenheid. Aan de hand van veel voorbeelden zal een overzicht worden gegeven van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten vanaf 1800 tot nu en over hoe wij aan onze achternamen zijn gekomen.|
Bij de lezing zullen ook enkele akten van ons koningshuis worden getoond. Achter- en voornamen
Verder wordt het een en ander verteld over onze achternamen vroeger en nu en over voornamen (mooie, leuke, grappige, gekke en rare namen), die vooral tegenwoordig gegeven worden. Ook de mogelijkheid om je achternaam of voornaam te veranderen komt aan bod, alsmede hoe de burgerlijke stand omgaat met de namen van hier wonende vreemdelingen.

Keuze naam vader of moeder
Tot slot ook aandacht voor het nieuwe naamrecht met de keuzemogelijkheid van ouders voor de naam van de vader of de moeder, de registratie van partnerschappen en het voltrekken van huwelijken tussen twee mannen of vrouwen. Verder enkele nieuwe ontwikkelingen rond  huwelijksvoltrekkingen en het zelf doen van stamboomonderzoek.

Wim Zondag
Wim Zondag was hoofd burgerzaken van de gemeente Baarn, dus bij uitstek een deskundige op dit gebied en zal alle aanwezigen een overzicht uitreiken van de belangrijkste wijzigingen van de burgerlijke stand vanaf 1800 tot heden en een overzicht van het huidig naamrecht in Nederland: je neemt er dus ook  iets van mee!

Tijd, plaats en toegang
Wim Zondag geeft zijn lezing in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a (direct achter het Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein). Aanvang 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) en is vrij toegankelijk voor HGMK-leden. Niet-leden betalen € 5,- entree.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen