Race of the Classics: 23 klassieke zeilschepen sieren haven Beverwijk

Afgelopen zaterdagavond en zondagochtend stond de haven van Beverwijk in het teken van The Race of the Classics, een groots opgezet zeilevenement voor studenten, waaraan circa 600 studenten deelnamen verdeeld over 23 teams van verschillende Universiteiten en Hogescholen.

Het was voor de 4e keer dat de Race of the Classics Beverwijk koos als laatste overnachtingshaven alvorens de volgende dag door te varen naar de finish in Amsterdam. De vloot waarmee de studenten gedurende een week voeren van Rotterdam naar Ipswich, en verder via Scheveningen en Beverwijk naar Amsterdam, bestond uit Nederlandse klassieke zeilschepen, zoals loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. Min of meer bekende schepen die meevoeren waren o.a. de Gallant, de Tecla, de Twister, de Morgenster. de Avatar en de Tolkien.

Meerdere doelen
Het was dit jaar voor de 30e keer dat de Race of the Classics werd georganiseerd. De race kent in feite twee doelen: allereerst om studenten en Young Professionals de kans te geven mee te varen op een van de unieke schepen, maar ook om de vloot financieel te ondersteunen en daarmee bij te dragen aan het voortbestaan van het klassieke nautisch erfgoed. Dat de Race of the Classics voor de studenten meteen een aanleiding was voor menig party, zowel aan boord als op de wal, zal niemand verbazen. Gelukkig was er gedurende de laatste tocht van Beverwijk naar Amsterdam nog een paar uurtjes tijd om de sporen daarvan uit te wissen, en de boten aan een grote schoonmaak te onderwerpen. 

Uitgebreide (downloadbare) fotoserie:
Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll vervolgens met de pijlen (links en rechts van de foto) door de hele foto-impressie van de aankomst van de schepen bij IJmuiden (afgelopen zaterdag), enkele shots uit de haven in Beverwijk en de ‘Sail off’ op het Noordzeekanaal op zondag 8 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen