Naast stadsdichter en stadsfotograaf heeft Beverwijk straks ook een stadsrapper

Foto: Gemeente Beverwijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 9 augustus 2016 de Beleidsagenda Jeugd 2016-2019 vastgesteld. Uitgangspunt van het beleid is dat de Beverwijkse jeugd gezond en veilig opgroeit en dat de jeugd meedoet in de samenleving.

Iedere jeugdige is uniek en heeft zijn eigen wensen en vragen. Maar wat betekent dit, wat is hiervoor nodig en wat kan de gemeente Beverwijk hierin bieden? Dat wordt geïnventariseerd in de Beleidsagenda Jeugd.

Samenwerken brengt de jeugd verder
In de leefwereld van de jeugd draait het om samen werken, samen leren, samen beleven. Ook in de ondersteuning van ouders, professionals en vrijwilligers rondom jeugd staat samenwerken centraal. Samenwerking is dus het uitgangspunt van de Beleidsagenda Jeugd 2016-2019.

Café Jong
Bij het ontwikkelen van de Beleidsagenda Jeugd zijn dan ook veel mensen betrokken geweest. Op de eerste plaats heeft de oudere jeugd zelf meegedacht. Tijdens Café Jong hebben jongeren van 11-23 jaar samen met jongerenwerkers, raadsleden en ambtenaren gepraat over verschillende stellingen die met de leefwerelden van jongeren te maken hebben.

(foto: Gemeente Beverwijk)
(foto: Gemeente Beverwijk)

Daarnaast is bij allerlei samenwerkingspartners van de gemeente een enquête uitgezet om te vragen welke ontwikkelingen zij zien bij de Beverwijkse Jeugd en wat zij denken dat nodig is. Ten slotte is het plan integraal opgezet: beleidsterreinen die te maken hebben met jeugd (zoals sport en cultuur) zijn in de agenda meegenomen.

Jong en …
In de Beleidsagenda Jeugd 2016-2019 worden zes thema’s beschreven die ook met de oudere jeugd zijn besproken tijdens het Café Jong:

  • Jong en betrokken
  • Jong en veilig
  • Jong en gezond
  • Jong, cultuur en sport
  • Jong en buiten
  • Jong, werk en school

Voor ieder thema wordt aangegeven wat we willen bereiken, wat de situatie nu is en aan welke onderwerpen we gaan werken. Ideeën uit de beleidsagenda worden in de komende periode onderzocht of en zo ja, hoe we die kunnen uitvoeren.

Stadsrapper
Een voorbeeld is om naast een stadsdichter en een stadsfotograaf ook een stadsrapper te kiezen. Andere voorbeelden uit het Café Jong zijn de mogelijkheid onderzoeken voor een afdak bij skatebaan de Blauwe Kikker en een plek waar jongeren hun talenten met elkaar kunnen delen.

(foto: Gemeente Beverwijk)
(foto: Gemeente Beverwijk)

In de komende periode wordt voor alle thema’s onderzocht of de aanwezige voorzieningen de juiste zijn voor de jeugd. Dit kunnen we bepalen door met de jeugd en onze samenwerkingspartners in gesprek te blijven. Samenwerking staat ook in de uitvoering van het beleid voorop. De gemeente wil structureel invulling geven aan het geluid van de jeugd.

De Beleidsagenda Jeugd wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. Eind 2017 wordt  de Beleidsagenda Jeugd geëvalueerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen