Jouw (kunst-)werk op Bevrijdingsdag midden in de stad?

Foto: Provincie Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland is op zoek naar jongeren tussen de 13 en 23 jaar die een passie hebben voor gedichten, taal, schilderen, tekenen of fotografie.

In het kader van de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei, dat dit jaar door de Provincie Noord-Holland wordt georganiseerd, worden op drie bijzondere plekken in de provincie VrijPlaatsen georganiseerd.

VrijPlaats
De VrijPlaats is een workshopdag waar jongeren discussiëren en experimenteren over en met vrijheid, aan de hand van een verhalenkit en workshops. Hier kunnen de jongeren hun eigen vrijheid ontdekken tijdens toffe workshops, samenwerken met professionele kunstenaars aan gedichten, lichtinstallaties, graffitikunstwerken en nog veel meer!

De deelnemers werken toe naar de eerste aanzet voor eindpresentaties en producten die een plek zullen krijgen op verschillende bevrijdingsfestivals op 5 mei in Noord-Holland. De centrale vraag daarbij, ‘Wat is de taal van vrijheid?’, is gekoppeld aan het doorgeven van vrijheid en de kracht van persoonlijke verhalen. Iedere VrijPlaats heeft een specifieke eigen vraag of thema.

Zaterdag 14 januari 
De eerste VrijPlaats staat op de agenda voor zaterdag 14 januari in Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk en heeft als thema Beeldtaal. Workshops over beeldtaal. Over hoe taal langzaam verandert naar beeldtaal. Over nieuwe taal, met afkortingen en emoticons, over beeld als taal. Wat voor taal was er in oorlogstijd? En hoe vertaal je een verhaal naar interessante beelden, zowel digitaal als fysiek?

De VrijPlaats omvat de volgende workshops: 

  • Workshop I: Poëzie (door: Huis van Gedichten)
    Workshop ‘schrijven van gedichten’ aan de hand van thema en richtlijnen ‘Dichter bij 4 mei’. De gedichten kunnen ingezonden worden voor de wedstrijd of gebruikt worden tijdens een doorontwikkelingstraject.
  • Workshop II: Light Art (door: Light Up Collective)
    Workshop over lichtkunst en beeldtaal. Jongeren gaan aan de slag, zowel digitaal als analoog, met het creëren van een beeldvertaling van een bestaand gedicht over vrijheid. Ze tekenen met licht via speciale software van Light Up Collective.
  • Workshops in de mix, onder leiding van Kunstbende
    Samen met Huis van Gedichten, Light Up Collective, taalkundige Anne Sollie en vormgevers van Beautiful Minds bekijken de jongeren hoe ze het geleerde uit de workshops kunnen omzetten in een eindpresentatie voor gedeputeerde en pers en een eindproduct voor 5 mei.

Tijdschema van de VrijPlaats

  • 11.00 – 11.20 uur: interactieve opening
  • 11.20 – 12.00 uur: verhalenkit openen, taalspel
  • 12.00 – 13.00 uur: workshop I
  • 13.00 – 14.00 uur: lunch en presentatie
  • 14.00 – 15.00 uur: workshop II
  • 15.00 – 16.00 uur: workshops in de mix
  • 16.00 – 16.30 uur: presentaties voor gedeputeerde en pers

Opgeven voor de VrijPlaats op 14 januari in Beverwijk kan door een mailtje te sturen naar [email protected].

De volgende VrijPlaatsen zijn:

  • 18 februari (Bergen NH): Vrijverhaald (theater, dans, beeldend etc.)
  • 18 maart (Hilversum): (Nieuwe)media (apps, games, social media, film etc.)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen