Historische verrassing bij rioolwerkzaamheden Breestraat

Foto: Gemeente Beverwijk

Bij de rioolwerkzaamheden op de kop van de Breestraat is de aannemer afgelopen woensdag, 15 augustus, op een oude muur gestuit. Het graafwerk is direct stilgelegd.

De gemeente heeft Hollandia Archeologen uit Zaandijk opdracht gegeven onderzoek te doen.
Wethouder Cecilia van Weel-Niesten van Kunst & Cultuur: “We waren verrast, maar vooral nieuwsgierig. We hebben opdracht gegeven voor een uitgebreid historisch onderzoek. Dat is belangrijk, want zo kan deze vondst bijdragen aan de geschiedschrijving van Beverwijk.” Na metingen en onderzoek ter plaatse vandaag heeft de archeoloog geconcludeerd dat het vermoedelijk gaat om de fundering van een molen uit de 14e of 15e eeuw. De fundering lag op een natuurlijke afzetting, die ook bij de bouw van de ondergrondse fietsenstalling bij het station is aangetroffen. De archeologische resten zijn volledig gedocumenteerd en daarmee behouden voor toekomstige generaties.

Inmiddels zijn de resten verwijderd en op verzoek van wethouder Van Weel-Niesten opgeslagen. In de komende periode wordt nagedacht over een geschikte bestemming voor de middeleeuwse bakstenen.

De rioolwerkzaamheden worden morgen weer hervat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen