Laat het groen in Beverwijk en Wijk aan Zee onbebouwd!

Foto: Wim Meijer Fotografie

De lokale GroenLinksfracties in de Metropoolregio Amsterdam hebben gisteren een regionaal natuurpact gelanceerd om het groen te beschermen tegen de bouwplannen van dit kabinet.

Ook Haydar Erol, GroenLinks lijsttrekker in Beverwijk, heeft ook het natuurpact ondertekend. Aanleiding tot het pact  is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen. Erol noemt dat “eeuwig zonde, onnodig en ondoordacht. Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen het gemakzuchtige bouwen in natuur”. Aldus Erol Bouwen nodig, maar niet ten koste van natuur
Haydar Erol wijst er op dat ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er netto circa 250.00 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.”

Door regionale samenwerking kunnen gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren en verbinden.

“Omdat dit kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen, en niet voor gezond en groen, is dit natuurpact hard nodig. We dringen daarin aan op het maken van duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen om het groen te beschermen. Dat betekent wel dat gemeentes de schouders er echt samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat voorkomen”.

Nog genoeg kansen woningbouw binnen bebouwde kom Beverwijk
Verder geeft Erol aan dat: “ In Beverwijk zijn nog kansen genoeg om binnen de bebouwde kom een flinke uitbreiding van het woningbestand te realiseren. De Warande, waar ooit de 12 hoogflats van Humanitas stonden is één van die opties. Maar ook zien wij mogelijkheden om het havengebied geschikt voor bewoning te maken. Je zou daar met onder andere kwalitatieve hoogbouw al gauw een paar duizend woningen kunnen bouwen. En wie wil daar nou niet aan het water wonen? Het zou bizar zijn wanneer Beverwijk groen zou opofferen, terwijl er zulke kansen liggen om de bouwopgave te realiseren “

Groen geliefd en belangrijk
Het groen in parken van Beverwijk en de duinen in en om Wijk aan Zee zijn niet alleen geliefd, maar  ook belangrijk vanwege de hoge natuurwaarden, de recreatieve rol als plek om even uit te blazen en de toeristische aantrekkingskracht van Wijk aan Zee.Regionaal Natuurpact Amsterdam
Het Regionaal Natuurpact Amsterdam is een initiatief van de GroenLinks fracties en lijsttrekkers in de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en verder de gemeenten Diemen, Waterland, Amsterdam, Aalsmeer, Bloemendaal, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer,  Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Wormerland, Amstelveen, Zaanstad en Zandvoort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen