Openbare scholen Beverwijk debatteren in Week van het Openbaar Onderwijs

Foto: De Sterrekijker

Omdat ook kinderen al heel goed kunnen debatteren hebben de drie openbare scholen in Beverwijk,  de Zeester, het Kraaijenest en de Sterrekijker, besloten om een scholendebat te organiseren op maandag 19 maart 2018.

Dit debat vond plaats in de Week van het Openbaar Onderwijs en mocht, in het licht van de gemeenteraadverkiezingen, plaatsvinden in de Raadzaal van de gemeente Beverwijk.

Alle drie de scholen vaardigden vier leerlingen af uit groep zeven of acht. Vooraf hadden zij op school de stelling: “Binnen de gemeente Beverwijk moeten alle kinderen gratis een sport kunnen beoefenen”, besproken op de eigen school. Zij hadden voor-en tegenargumenten verzonnen en zo hebben zij het debatteren geoefend.

Ruud Blaas en Serge Ferraro
De beste vier debaters van elke school mochten vervolgens plaatsnemen achter de microfoon in de raadzaal. Het debat werd geleid door een leerkracht van de Sterrekijker. De jury, die uiteindelijk de beste debaters zou kiezen, bestond uit de heer Ruud Blaas, clusterdirecteur Beverwijk bij OPOIJMOND en Serge Ferraro, lijsttrekker van de VVD in Beverwijk.

Voor het toeziend oog van 120 medeleerlingen en de juffen van de groepen, hebben de leerlingen hun mening over de stelling verdedigd. De argumenten gingen over het sociale aspect van sporten, het gezonde aspect, maar ook over de financiën van de gemeente. Aan het einde van dit debat werden alle debaters getrakteerd op een luid applaus en complimenten van de jury.

De uiteindelijke winnaars van het debat zijn geworden: Amora van Deursen en Rowen Dirkzwager, beiden van de Sterrekijker.

Er wordt nu al vooruitgekeken naar volgend jaar, want de hoop is dat dit scholendebat een eerste zal zijn van een jaarlijkse traditie. Immers de jeugd heeft de toekomst en deze leerlingen hebben alle twaalf zeker laten zien dat zij veel in hun mars hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen