Indrukwekkende gezamenlijke 4 mei herdenking op Stationsplein

Voor de eerste keer vond vanmiddag een gezamenlijke herdenking plaats van de slachtoffers van de razzia van 16 april 1944 in Beverwijk en Velsen-Noord en van de Beverwijkers die sneuvelden in de oorlog in Nederlands Indië.

Tot vorig jaar waren dit twee gescheiden herdenkingen, respectievelijk bij de Herdenkingsplaat op het Stationsplein en bij het Indië-Monument op het Kuenenplein. Dit keer dus één gezamenlijke herdenking op het vernieuwde Stationsplein bij het beeld ‘Mens-Stad-Leven’ van de kunstenares Annemarie Leenders-Kusters.Bij de herdenking aanwezig was een groot aantal betrokken Beverwijkers en Velsenaren, waaronder ook nog enkele veteranen, die met elkaar hun herinneringen konden delen en ook kransen en bloemen konden leggen ter ere van hun omgekomen vrienden en/of medestrijders. Wellicht meest opvallend: de aanwezigheid van de 93-jarige veteraan Gerard Groen die vanuit zijn rolstoel een krans mocht leggen namens Stichting Indië Monument Beverwijk.

Beverwijks Stadsdichter Janneke Methorst

Na toespraken van Jaap Zwaan (voorzitter Stichting Indië Monument Beverwijk) en burgemeester Martijn Smit, volgde een gedicht, geschreven en voorgedragen door Beverwijks Stadsdichter Janneke Methorst, gevolgd door het Razzialied over de razzia van 16 april 1944.

Daarna was het de beurt aan zeven leerlingen van basisschool De Wilgenroos die hun gedachten rond oorlog en vrijheid op papier hadden gezet en deze een voor een voordroegen. Met de 7 basisscholieren werd het ‘gesproken’ gedeelte van de bijeenkomst afgerond en volgde het meest officiële gedeelte: de kranslegging.

Kransen werden gelegd door

  • Burgemeester Martijn Smit en wethouders Haydar Erol en Jacqueline Doornbos namens de Gemeente Beverwijk.
  • Burgemeester Dales namens de Gemeente Velsen
  • Mevrouw Duinmeijer en de heer Heijdenreich namens Stichting Herdenking deportaties 16 april 1944
  • De heren Gerard Groen en Jaap Zwaan namens Stichting Indië Monument Beverwijk 
  • Mevrouw Bilard en de heer Spruit namens Stichting 4 mei Beverwijk
  • Mevrouw Rietveld en de heer Van der Knaap namens 4 en 5 mei comité Velsen
  • Leerlingen van basisschool De Wilgenroos
  • De heer Lindeboom namens SP Velsen

De kranslegging werd afgesloten met het taptoe-signaal, twee minuten stilte en het Wilhelmus, waarmee een inde kwam aan de eerste van de vier herdenkingsbijeenkomsten in Beverwijk.  Klik voor de uitgebreide (downloadbare) fotoserie op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll met de pijlen links en rechts van de foto. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen