Programma 4 Mei 2018 in Beverwijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

Dodenherdenking vandaag op vier locaties in Beverwijk: Stationsplein (13.00 uur), Westerhoutplein (18.30 uur), Wijk aan Zee (19.00 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.15 uur):

Stationsplein
Op het Stationsplein (verschoven naar 13.00 uur)  vindt voor het eerst een gezamenlijke herdenking plaats van de Stichting Herdenking Deportaties 1944 en de Stichting Indië-Monument Beverwijk.

Westerhoutplein
’s Avonds, op het Westerhoutplein, worden bij het bevrijdingsmonument kransen en bloemen gelegd door ondermeer vertegenwoordigers van de gemeente, politieke partijen, Stichting 4 mei Beverwijk, Raad van Kerken IJmond en de Turkse gemeenschap Beverwijk.

Scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijck aan Duinjaghers en Wiawaha staan opgesteld bij het monument en assisteren bij de bloemlegging. Leerlingen van de Bethelschool, die het monument hebben geadopteerd, dragen gedichten voor.

Dorpskerk Wijk aan Zee
De herdenkingsbijeenkomst in Wijk aan Zee begint met een dienst in de Dorpskerk (Julianaplein), aansluitend is er een stille tocht over de begraafplaats, daarna is er een samenkomst bij het monument bij de strandopgang De Zwaanstraat.

Begraafplaats Duinrust
Traditiegetrouw de grootste bijeenkomst is op begraafplaats Duinrust. Daar zal burgemeester Martijn Smit voor het eerst de jaarrede uitspreken, wordt gemusiceerd door het klarinetensemble van het Tata Steel Orkest en zal tegen achten de stille tocht naar de herdenkingsplek plaatshebben. In de aula van Duinrust dragen leerlingen van het Kennemer College zelfgeschreven gedichten voor. Bij de oorlogsgraven staan tientallen scouts opgesteld. Ook vóór dat de twee minuten stilte ingaan, declameren scholieren hun gedichten. De voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk, Teun-Jan Tabak sluit de herdenking hier af met een korte toespraak.

Daarna gaan alle deelnemers terug naar de aula, waar het Tata Steel Orkest een kort concert zal geven. Tot slot is er een samenzijn met koffie en thee. Radio Beverwijk zendt dit onderdeel van de Dodenherdenking live uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen