Sporthal de Walvis decor voor Special Needs World Judo Games

Op zaterdag 14 en zondag 15 april vond in Sporthal de Walvis in Beverwijk het grootste judotoernooi ter wereld plaats voor judoka’s met een beperking: de Special Needs World Judo Games.

Het judo-evenement bracht maar liefst 550 deelnemers op de mat afkomstig uit circa 15 verschillende landen, waaronder  Nederland, België, Zweden, Finland, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, Engeland, Schotland, Wales, Verenigde Staten, Colombia, Frankrijk en Brazilië.

Twintigste editie
Het toernooi, georganiseerd door de Special Needs Judo Foundation, beleefde z’n vierde lustrum, want het was inmiddels de 20e keer dat het evenement werd georganiseerd, waarvan 19 keer in Beverwijk. De allereerste editie vond nog plaats in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Toen daar in het 2e jaar geen plaats was verhuisde het evenement naar Beverwijk, waar het zijn definitieve thuishaven vond. Ben van der Eng Memorial
In de 19 jaar die daarop volgden groeide het judo-evenement uit van een toernooi met ruim 200 deelnemers naar het huidige aantal van 550. Daarbij is het inmiddels een tweedaags evenement geworden met op de tweede dag de Ben van der Eng Memorial, genoemd naar de in 2015 overleden voorzitter van de nationale g-judo commissie en de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het g-judo in Nederland.Vijf categorieën
Het toernooi zelf groeide dit weekend wederom uit tot een absoluut jaarlijks hoogtepunt voor de judoka’s met beperking, die in vijf categorieën waren ingedeeld, dit, om het verloop van de wedstrijden zo eerlijk en ook zo veilig mogelijk te laten verlopen. De deelnemers in de verschillende categorieën liggen qua fysieke en/of psychische mogelijkheden soms sterk uit elkaar, waardoor het indelen van judoka’s in een verkeerde categorie zomaar tot ongevallen zou kunnen leiden. Zo variëren de diagnoses van de judoka’s van (lichte) verstandelijke handicaps, autisme, adhd en gedragsproblemen tot ontwikkelingsstoornissen, psychiatrische problemen, chronische(soms terminale) ziekten of motorische problematiek.

150 vrijwilligers
Om het gehele evenement in goede banen te leiden kon de Special Needs Judo Foundation terugvallen op zijn zogenaamde ‘Rode brigade’, een team bestaande uit circa 150 vrijwilligers die, gehuld in rode t-shirts, zorgden voor de begeleiding van alle judoka’s en het tot in de puntjes verzorgen van het evenement.Volgend jaar weer in de Walvis?
Zowel organisatie als deelnemers kunnen weer terugkijken op een fantastisch geslaagd judo-evenement van wereldniveau. Er wordt dan ook vol vertrouwen uitgekeken naar de volgende editie in 2019. Of die weer in Beverwijk zal plaatsvinden? De kans lijkt groot, hoewel de SNJF ook ziet dat met het nog steeds toenemende aantal deelnemers het evenement misschien wel uit z’n vertrouwde jasje (Sporthal de Walvis) groeit. In dat geval zou er naar een grotere sportaccommodatie moeten worden uitgekeken. Dat zou jammer zijn voor Beverwijk, want op een evenement als dit binnen je gemeentegrenzen kun je zonder meer trots zijn. Foto-impressie
Hieronder een foto-impressie van de Ben van der Eng Memorial van zondag 15 april. Klik op de foto’s voor een grote (downloadbare) versie.

Reacties

gallery
42383
Sporthal de Walvis decor voor Special Needs World Judo Games
Op zaterdag 14 en zondag 15 april vond in Sporthal de Walvis in Beverwijk het
https://beverwijk.nieuws.nl/jeugd/20180415/sporthal-walvis-decor-special-needs-world-judo-games/
2018-04-15T23:01:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/43/2018/04/15222746/5I5A4847.jpg
Ben van der Eng, g=judo, judo
Algemeen, Jeugd, Sport en Gezondheid