Filmpjes op social media en in de media

NOORD-HOLLAND – De laatste tijd duiken er op social media en in de media regelmatig filmpjes op van (gewelds)incidenten. Het meest bekende voorbeeld van de laatste tijd, is die van een mishandeling in IJmuiden.

In de digitale tijd waarin we leven is het niet vreemd dat omstanders, met bijvoorbeeld hun smartphone, dergelijke incidenten vastleggen en ze vervolgens versturen of op social media plaatsen. Het is echter van belang voor het opsporingsonderzoek, dat die filmpjes ook direct naar de politie worden gestuurd. Deze filmpjes kunnen ingezet worden bij de opsporing van eventuele verdachten.

Vergeet u echter niet bij een (gewelds)incident direct 112 te bellen. Dan is de kans dat daders op heterdaad worden aangehouden veel groter en brengt u ook uzelf minder in gevaar.

Nog een paar andere handige tips:
Deze tips lijken voor de hand liggend, maar vergeet u niet dat iemand die getuige is van straatgeweld, vaak onder de indruk en geschokt is. U denkt niet altijd helder en soms gebeurt er veel tegelijk. Geschreeuw, huilen, vloeken. U ziet de agressie van de aanvaller en de pijn van het slachtoffer. In zo’n situatie heeft u niet meteen paraat wat u zou kunnen doen. Onthoudt u daarom de volgende vier tips:

  1. mobiliseer omstanders (maak lawaai)
  2. bel het alarmnummer 112
  3. onthoud de kenmerken van de dader
    4. laat het slachtoffer niet alleen.