Tata Steel-dochter bouwt nieuw dak reactor Tsjernobyl

Foto: redactie

Tata Steel-dochteronderneming Kalzip bouwt momenteel een nieuwe, stalen overkapping voor de kernenergiecentrale in Tsjernobyl. De buitenste laag van de overkapping bestaat uit stalen dakbekleding van Kalzip en helpt de omgeving beschermen tegen radioactieve besmetting.

“Deze nieuwe high-tech stalen overkapping laat zien welke grote stappen Tata Steel zet in het ontwikkelen van een gedifferentieerder productaanbod”, aldus Jörg Schwall, Managing Director van Kalzip. “Dit is voor ons de meest gespecialiseerde en meest veeleisende opdracht tot nu toe. De overkapping is ontworpen om tenminste 100 jaar mee te gaan!”

Met een breedte van 257 meter, een lengte van 150 meter en een hoogte van 109 meter zal de 29.000 ton zware structuur de grootste, verplaatsbare hal ter wereld worden. De oplevering staat gepland voor 2017. Dan zal deze over de oude betonnen constructie heen gezet worden. De overkapping zal tegen die tijd hermetisch afgesloten zijn en grote pompen zullen zorgen voor een constante overdruk tussen de binnenste en de buitenste lagen. Deze overdruk moet voorkomen dat besmette deeltjes kunnen ontsnappen. Pas dan kan het sloopwerk van de oude overkapping worden gestart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen