Medewerkers Hoogoven 6 ontdekken groot bijennest

Foto: redactie

IJmuiden/Beverwijk – Medewerkers van Hoogoven 6 van Tata Steel hebben een fors bijennest ontdekt in de installatie waar hoogovenslak wordt gegranuleerd. De zwerm bestond uit circa 15.000 bijen.

Afgelopen zaterdag hebben twee imkers in volledige uitrusting het bijenvolk gevangen en verplaatst naar een bijenkast in Beverwijk. De vangactie werd geleid door Marco van Hees, oud-medewerker van Tata Steel en inmiddels gediplomeerd docent bijenteelt. Van Hees is dit jaar gestart met een imkerschool in Beverwijk. Met een van zijn 20 cursisten heeft hij het bijenvolk van Tata Steel verplaatst.

Bijen 17

“Wij zijn erg blij met deze zwerm”, aldus Van Hees. “Een van mijn cursisten verzorgt het volk nu in het bijenpark in Beverwijk. Daar produceren ze nu streekeigen honing. Dat de bijen het terrein van Tata Steel een aantrekkelijk gebied vinden, verbaast me niet. Er is veel natuur op het terrein aanwezig, met onder andere grote hoeveelheden klaver.”

Bijen 5

In de installatie voor slakgranulatie van Hoogoven 6 wordt hoogovenslak omgezet in hoogovenslakzand. En dat wordt, evenals 98% van de andere bijproducten van Tata Steel in IJmuiden, nuttig heringezet. Het hoogovenslakzand wordt geleverd aan de nabijgelegen cementfabriek van de ENCI, die dankzij dit product hoogwaardig cement kan maken, met een lagere CO2-uitstoot dan in het traditionele cementproductieproces. Een goed voorbeeld van het in praktijk brengen van de gedachte van de circulaire economie.

Zie ook: www.imkerschool.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen