Nieuwe set rolstoelwielen voor top-3 klassering

Wijk aan Zee – Het is zaterdagmiddag 14.00 uur. Nog slechts zes dagen tot de start van het jaarlijkse evenement Wijk aan Zeep. In het boothuis van de KNRM op de Relweg klinken nog werkgeluiden. Dit jaar nemen de mannen van team KNRM Donateur geen genoegen met de originaliteitsprijs. „We gaan minimaal voor een podiumplaats”, vertelt de ambitieuze teammanager Dennis Schuijt.

Aanstaande vrijdag denderen de ludieke en soms zeer professionele zeepkisten over de klinkers, door de ‘gemene’ Heijne-bocht via de Zwaanstraat naar beneden. De criteria voor de bouw van de zeepkist is simpel: minimaal drie wielen en niet breder dan anderhalve meter. Het team van de reddingsbrigade legt dit weekend de laatste hand aan de racebolide. „De nieuwe set rolstoelwielen van Heliomare kan het verschil wel eens gaan maken”, zegt Wijk aan Zeëer Schuijt. „Als het dit jaar niet lukt, dan mag de designer naar de tekentafel voor een nieuw ontwerp. Dan moeten we toch echt een nieuwe kist bouwen.”

Zeepkist KNRM 4

Eerste dertig meter

Aanstaande vrijdag start de zeepkistenrace bovenaan de strandopgang achter het culturele Hotel Sonnevanck. Sandor (47), de logistieke kracht binnen het team, duidt de voorwaarden voor een goede tijd. „Twee leden van de organisatie laten de zeepkist gelijktijdig los. Het is dan vooral belangrijk om de eerste dertig tot veertig meter snelheid te maken en stabiel de ‘knik’ voor het hotel te passeren. Lukt dat niet, dan kun je nog flink crashen ook.”  

Geen podium: werk aan de winkel

Het is voor ontwerper en bouwer Ruud van Wilgenburg te hopen dat stuurman Nick Gravensteijn flink ‘gas zal geven’. „Anders zal Ruud toch echt weer naar de tekentafel moeten”, zo besluit Schuijt met een knipoog. Op vrijdagavond 26 juni vangt de wedstrijd op de Zwaanstraat in Wijk aan Zee om 19.00 uur aan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niet ongevaarlijk: Een coureur verliest tijdens Wijk aan Zeep 2014 de controle over de kist en knalt vol in één van de dranghekken (foto Dennis Mantz)

Meer informatie is te vinden op de geheel vernieuwde website: www.wijkaanzeep.nl of neem een kijkje op de Facebookpagina van KNRM Wijk aan Zee.

Reacties