Lezing over de Festung IJmuiden

Foto: Wim Meijer Fotografie

Donderdag 17 december organiseert het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland een lezing over de Festung IJmuiden, onderdeel van de Duitse Atlantikwall uit de 2e Wereldoorlog.

De Atlantikwal werd tijdens de 2e WO door de Duitsers aangelegd om een invasie van de Geallieerden op het vaste land van Europa te voorkomen. Belangrijke strategische punten werden extra bewapend en tot Festung verklaard. IJmuiden, aan de monding van het Noordzeekanaal, werd ook een Festung, met zowel een zee- als een landfront. Vooral dat laatste had voor de bebouwing heel wat consequenties, zoals sloop van huizen om een vrij schootsveld te verkrijgen.

Dhr. Bakker, die de lezing verzorgt,  zal vooral ingaan op het noordelijk deel van deze Festung, dus het gedeelte boven het NZ-kanaal: Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Beverwijk. Hierover alleen al is veel te vertellen en te laten zien aan de hand van oude beelden en wat er nu nog te zien is aan overblijfselen van toen.

De lezing begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk en is voor leden van het HGMK op vertoon van hun ledenpas gratis te bezoeken. Niet-leden betalen € 2,-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen