Gourmetten soms dodelijk voor vogels

Foto: Wim Meijer Fotografie

Heb je vogels en ga je deze kerstdagen gourmetten? Zet je vogels dan in een kamer waar de dampen van het collectieve kokkerellen niet kunnen doordringen.

Gourmetten en vogels blijkt vaak een verkeerde combinatie. Terwijl de familie gezellig de stukjes vlees en vis bakt in de kleine pannetjes met antiaanbaklaag, blaast op datzelfde moment Pietje zijn laatste adem uit.

Antiaanbaklaag ‘killing’
De reden van deze plotselinge dood van gevleugelde huisvriendjes blijkt die zo gewaardeerde antiaanbaklaag te zijn. Deze is namelijk in bijna alle gevallen gemaakt van Teflon. Op zich is dat geen probleem. Teflon werkt perfect zolang er maar vet of olie in de pannetjes zit. Alleen gebeurt het bij gourmetten maar al te vaak dat lege pannetjes op de warmtebron worden geplaatst, waardoor de pannetjes oververhit raken.

Die temperatuur kan zelfs zo hoog oplopen (tot ruim boven de 300 graden Celsius) dat daardoor uit het Teflon giftige stoffen vrijkomen. Als deze stoffen door vogels worden ingeademd kunnen ze longbloedingen, hersenletsel en evenwichtsproblemen veroorzaken. In bijna alle gevallen is deze ‘Teflonvergiftiging’ direct dodelijk.

(Foto: Wim Meijer Fotografie)
(Foto: Wim Meijer Fotografie)

Rijdende Rechter
Al eerder, in 2012,  is er in de media aandacht besteed aan dit pijnlijke fenomeen. Toen kwam ene Mevrouw van Vendeloo op het spreekuur van Meester Visser, de Rijdende Rechter. Reden was de dood van acht van haar twaalf siervogels, die waren gestikt toen ze poffertjes aan het bakken was in haar nieuw aangeschafte poffertjespan… met Teflon antiaanbaklaag.

Weliswaar kon de fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld, toch was het toen al duidelijk dat Teflon en dieren geen goede combinatie vormde. Dit werd ook toegegeven door DuPont, uitvinder en producent van Teflon.

2-Poffertjes-pan wiki
(Foto: Wikipedia)

Verbod op bestanddeel van Teflon
Vraag blijft: In hoeverre kan Teflon ook schadelijk zijn voor andere dieren, of zelfs voor mensen? Er zijn geen concrete onderzoekresultaten die dit aangeven. Toch is het wel zo dat met ingang van 2015 het bestanddeel PFOA niet meer gebruikt mag worden. PFOA is het ‘bindmiddel’ dat ervoor zorgt  dat de antiaanbaklaag hecht aan de pan. Bij hoge temperaturen zou deze stof in het eten terecht kunnen komen en ook voor mensen schadelijk kunnen zijn. Overigens is dat wel een ander probleem dan de gassen van Teflon waardoor de vogels sterven.

Thermolon
Overigens zijn er inmiddels wel fabrikanten opgestaan die het Teflon hebben afgezworen en nu pannen maken met een antiaanbaklaag van Thermolon. Deze stof werkt hetzelfde als Teflon maar bevat geen PFOA en bereikt pas zijn smeltpunt (waardoor gassen vrij kunnen komen) bij 450 graden Celsius. Bij Teflon is dat 327 graden.

Advies voor een gezond Kerstdiner… ook voor vogels:
Eindconclusie van dit verhaal: Voordat je gaat gourmetten zet dan jouw vogels in een andere ruimte dan die waar wordt gegeten. Nog liever: vraag of ze mogen logeren bij niet-gourmettende vrienden of buren. En als dat niet lukt… misschien dan toch maar die kerstkalkoen? Hoewel… dat is natuurlijk ook een vogel.

 

Reacties