Roparun: IJmondrunners nemen deel aan estafetteloop over ruim 500 kilometer

Foto: IJmondrunners

Op de zaterdag 14 mei gaat voor de 25e keer de Roparun van start. Dit massale hardloopevenement begon een kwart eeuw geleden als een weddenschap tussen een twee loopfanaten, Sjaak Bril en Peter van der Noord, en groeide in die tijd uit  tot de langste “non-stop” estafetteloop van Europa met een deelname van 335 teams, die gezamenlijk ruim 8000 mensen op de been brengen.

Anderhalve marathon
Bij de Roparun overbruggen teams, bestaande uit 8 lopers, non-stop hardlopend een afstand van ruim 550 kilometer van, naar keuze, Parijs of Hamburg (2 startplaatsen) naar de Coolsingel in Rotterdam. Dit komt neer op ruim anderhalve marathon per persoon. Daarbij moet een team van lopers ook zorgen voor eigen begeleiding door volgauto’s, fietsers en masseurs/fysiotherapeuten. Hierdoor bestaat een team al snel uit 20 leden, ieder met een eigen rol.

Meer dan alleen lopen
Natuurlijk is circa 40 uur non-stop hardlopen een waanzinnige prestatie, maar nog meer gaat ’t om het doel waarvóór wordt gelopen. Aan de Roparun is namelijk een uitgebreide sponsoractie gekoppeld waarvan de opbrengsten zijn voor palliatieve zorg aan kankerpatiënten, ofwel het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Het motto van de Roparun is dan ook: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

Banner 2

Even ‘omhoog’ kijken
Net als bij het jaarlijkse wielerevenement Alpe d’HuZes, hebben veel van de deelnemers aan de Roparun hun eigen persoonlijke motivatie. Zoals Noëlla Kieftenbeld van de IJmondrunners het verwoordde: “Als we over de finish komen kijken we allemaal even omhoog”.

67 miljoen euro
Die veelal persoonlijke betrokkenheid bij het doel van de loop heeft ervoor gezorgd dat de deelnemende teams ieder jaar opnieuw allerlei kleinschalige sponsoracties bedenken om daarmee geld in te zamelen. Sponsoracties die in de afgelopen 24 jaar al hebben geleid tot een totaalopbrengst van 67 miljoen euro. Alleen al de laatste editie van 2015 bracht een bedrag op van ruim 5 miljoen euro en op dit moment (nog 4 maanden voor de start) staat de teller al boven de 1 miljoen.

Al het geld naar het juiste doel
Roparun heeft zijn organisatie zo ingericht (2 stichtingen) dat al het geld dat via sponsoracties binnenkomt ook daadwerkelijk ten goede komt aan de beoogde doelen. De bestedingen worden  jaarlijks verantwoord op de website van de Roparun: http://www.roparun.nl/doelen/

IJmondrunners
Voor het derde achtereenvolgende jaar is ook de IJmond vertegenwoordigd bij dit tot de verbeelding sprekende loopevenement. In 2014 stond het team van captain Yvonne de Vries uit Beverwijk voor de eerste keer aan de start in Hamburg, en inmiddels kunnen de teamleden terugkijken op twee succesvolle edities. De voorbereidingen zijn al in volle gang en die uiten zich vooral in sponsoractiviteiten, die variëren van een wijnproeverij in Chateau Marquette en een diner in de Waegh te Haarlem tot een ‘Funrun’ vanuit Paviljoen Noordzee in IJmuiden en zelfs sessies ‘lachyoga’.

IJmondrunners bij binnenkomst in Rotterdam
IJmondrunners bij binnenkomst in Rotterdam

Delen en/of sponsoren
In de komende maanden zal Beverwijk.nieuws.nl regelmatig de sponsoractiviteiten van de IJmondrunners aankondigen en er verslag van doen en laat daarmee iedereen beter kennismaken met de teamleden van de IJmondrunners. Daarbij kan het nu al niet vaak genoeg gezegd worden dat veel aandacht voor dit team helpt om het doel te verwezenlijken: het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor de palliatieve aan kankerpatiënten. Geef die aandacht dus door het ‘liken’ van hun de Facebookpagina: Team213IJmondrunners

Ook is het mogelijk om de IJmondrunners rechtstreeks te sponsoren via de website van de Roparun: http://www.roparun.nl/steun-ons/doneren/?team=490726

Impressie van de aankomstdag van de Roparun 2015

Reacties

Cookieinstellingen