Paddentrek komt binnenkort op gang: Wie helpt?

Foto: Wil Doorn-Meyne (www.padden.nu)

Als de nachttemperatuur boven de 6 °C komt, gaan padden, kikkers en salamanders op trek. Vaak gaat dat goed, maar even zo vaak kunnen ze best een beetje hulp gebruiken.

Amfibieën zijn koudbloedig en als de temperatuur wat hoger wordt, kunnen ze zich bewegen en trekken ze naar het water. Om bij dit water te komen moeten ze helaas vaak een weg oversteken en de kans is groot dat ze dat niet overleven. Om ze te helpen zijn er veel vrijwilligers nodig.

Vrijwilligers
Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor deze dieren en daarmee populaties padden en kikkers behouden voor uitsterven. Zij doen dit langs wegen waar padden oversteken en waar nog geen paddentunnels onder de weg liggen. Ze sluiten slagbomen, brengen gaas aan langs de weg en graven emmers in om zo de trekkende amfibieën handmatig over de weg te zetten.

Ook worden er wegen die bekend staan als trekroute en waar geen gaas kan worden gezet, ’s avonds met lampen afgezocht. De padden en kikkers worden van de weg gehaald en aan de overkant van de weg gezet. Sommige gemeenten passen de straatkolken aan zodat de padden en salamanders tijdens de trek niet in deze putten vallen.

Zes weken helpen
Wilt u zich voor ongeveer 6 weken inzetten voor de padden? Neem dan contact op met de plaatselijke paddenwerkgroep. Er is plaats voor vrijwilligers die ’s avonds of ‘s morgens helpen bij het overzetten van de padden. Ook mensen die willen helpen met het ingraven van het gaas en de emmers of de paddenschermen willen onderhouden zijn van harte welkom.

Op www.padden.nu vindt u meer informatie over de paddentrek en de contactgegevens van de Paddenwerkgroepen in Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen