Apenliefde

Foto: Wim Meijer Fotografie

Landgoed Hoenderdaell is afgelopen week uitgeroepen tot ‘Het Leukste uitje van Noord-Holland’. Reden voor Beverwijk/HeemskerkNieuws om een weekje rond te kijken in deze bijzondere dierentuin in de polder bij Anna Paulowna.

Geen dierentuin zonder apen, en dat geldt dus ook voor Hoenderdaell, waar een groep berberapen zijn thuishaven heeft. De berberaap komt op dit moment in het wild alleen nog maar voor in de cederbossen van het Atlasgebergte in Marokko en Algerije, tot 2000 meter hoogte. Zijn leefgebied was vroeger veel groter, maar door de vele houtkap ten gunste van landbouwgronden wordt deze apensoort in zijn voortbestaan bedreigd.

Rots van Gibraltar
Toch is er ook binnen Europa één plekje waar de berberaap in het wild voorkomt, en dat is op de Rots van Gibraltar, waar een populatie van ruim tweehonderd dieren kunstmatig door de Britten in stand wordt gehouden. De reden is dat een legende vertelt dat zolang er apen op de rots leven, Gibraltar in handen zal blijven van de Britten. Reden genoeg voor de volgelingen van ‘Her Majesty’ om de populatie van berberapen op ‘de rots’ op peil te houden.

Apen rouwen
Met name de berberapen in Hoenderdaell kwamen drie jaar geleden uitgebreid landelijk in het nieuws toen een jong dood werd geboren en de moederaap, zichtbaar overmand door verdriet, het jong de hele dag met zich meesleepte door het verblijf en er voor zorgde dat geen enkele andere aap in de buurt kon komen.

Onder experts lopen de meningen nog sterk uiteen. Veel van hen zijn van mening dat apen niet kunnen rouwen. Maar medewerkers en toeschouwers van Hoenderdaell konden er toch echt niet omheen dat het gedrag zich bijna uitsluitend liet verklaren door verdriet, net zoals bijgaande foto toch niets anders lijkt weer te geven dan moederliefde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen