Noord-Hollander blijkt grote valsspeler tijdens paaseitjes zoeken

Foto: Pixabay

Met het paasweekend in het vooruitzicht heeft HEMA de resultaten gepresenteerd van het Grote Paaseitjesonderzoek. Het onderzoek is gehouden onder ruim 1000 Nederlanders vanaf 18 jaar, een selectie die representatief is voor de Nederlandse bevolking.

Gezien het grote aanbod van paaschocolade is de conclusie niet echt verrassend dat we dol zijn op paaseitjes: maar liefst 86% van de Nederlanders geeft aan ze te eten. En niet zo’n klein beetje ook! Gedurende de paasperiode eten Nederlanders gemiddeld 47(!) chocolade eitjes. Daarbij pikt bijna driekwart (74%) van de Nederlanders als eerst zijn/haar favoriete smaak uit de zak en… speelt 42% vals om zoveel mogelijk eitjes te vinden tijdens het jaarlijkse paaseieren zoeken.

Eitjes eten, zodra ze in de schappen liggen
Chocolade paaseitjes! Voor een grote groep Nederlanders (42%) geldt dat men zich snel laat verleiden en het eerste zakje koopt zodra ze in de winkel liggen. Naast de smaak blijkt ook het aanzien belangrijk: 55% kiest de eitjes uit op kleur en/of uiterlijk. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de verschillende voorkeuren in huis: 70% van de Nederlanders koopt verschillende smaken paaseitjes om aan de wensen van hun huisgenoten, vrienden en familie te kunnen voldoen. Wanneer de chocolade eitjes eenmaal op tafel staan, eten we gemiddeld 34 eitjes in de periode voor Pasen en nog eens 13 tijdens de Paasdagen.

easter-eggs-6002_1920 banner
(Foto: Pixabay)

Noord-Hollander komt laat op gang
De grootste groep Noord-Hollanders (23%) laat zich over het algemeen pas in de week voor Pasen verleiden tot het kopen van het eerste zakje paaseitjes. Net als gemiddeld Nederland eet de Noord-Hollander dan wel maar liefst 47 paaseitjes, waarbij de voorkeur uitgaat naar melkchocolade (41%). Diezelfde 41% laat de pure eitjes liever in de zak achter.

Pure chocolade komt met de jaren
De smaak van Nederlanders ontwikkelt zich naarmate men ouder wordt. Het begint bij melkchocolade, wat onder jongeren de favoriete smaak blijkt. Studenten eten het liefst witte chocolade, terwijl de pure chocolade onder ouderen favoriet blijkt. Naast de drie genoemde topfavorieten probeert 64% van de Nederlanders ook graag nieuwe smaken uit, zoals melk-caramel-zeezout, extra puur en  wit-zwarte bes.

Noord-Hollandse man ultieme valsspeler bij eieren zoeken
Nederlanders blijken bloedfanatiek wanneer het komt op het jaarlijkse paaseitjes zoeken. Bijna een derde (30%) van de Nederlanders doet mee aan dit traditionele spelletje en is dan ook flink competitief: 71% geeft aan heel fanatiek te zijn en 42% speelt zelfs regelmatig vals.

(Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Uitschieters op het gebied van eieren zoeken blijken de Noord-Hollanders: meer dan een derde (36%) van hen geeft aan dit jaar paaseitjes te verstoppen of te zoeken. Opvallend is dat Noord-Hollanders daarbij ook enorme valsspelers zijn. Maar liefst 53% zegt niet altijd eerlijk te spelen bij het paaseieren zoeken. Dat is 11% meer dan in de rest van Nederland. Ook blijken mannen aanzienlijk vaker vals te spelen dan vrouwen: 60% van de mannen geeft aan het spelletje niet eerlijk te spelen ten opzichte van 27% van de vrouwen. Wellicht met succes: mannen eten gemiddeld 53 paaseieren, terwijl vrouwen zich met 41 eitjes tevreden moeten stellen.

Op provincieniveau zitten de meeste lekkerbekken in Overijssel; met gemiddeld 59 paaseitjes per persoon eten zij de meeste eitjes, gevolgd door Groningen (55) en Friesland (54).

Toelichting op het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van HEMA uitgevoerd onder 1051 Nederlanders vanaf 18 jaar en is representatief op leeftijd en geslacht. Het onderzoek is uitgevoerd door Novioresearch. Novioresearch werkt uitsluitend met gecertificeerde (internationale) onderzoeks- en veldwerkbureaus die zich committeren aan Esomar-richtlijnen en zijn aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoeksassociatie (MOA). Dit borgt de garantie voor onafhankelijkheid en kwaliteit van de dataverzameling.

199553-HEMA_PAASCOVER_banner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen