Slachtofferhulp Beverwijk zoekt vrijwilligers!

Foto: Slachtofferhulp Beverwijk

We zien de naam vaak voorbijkomen in het nieuws en bij alle mogelijke traumatische gebeurtenissen zoals ongevallen, geweldsdelicten, overvallen: Slachtofferhulp. Maar wat is slachtofferhulp nu precies?

Sander Hoogeland sprak met teamleidster Jenny van de Pas en vrijwilliger Hans van der Vecht van Slachtofferhulp Beverwijk. Zijn verhaal geeft een beeld van Slachtofferhulp, van het team, het werk, de inzet en motivatie en bovenal wat Slachtofferhulp kan betekenen voor ‘slachtoffers’,

Hans van der Vecht
Vrijwilliger Hans van der Vecht  werkt al 4 jaar als vrijwilliger bij Slachtofferhulp en kwam daar terecht via de Vrijwilligerscentrale in Castricum. Nadat hij met pensioen ging wilde hij graag nog nuttigs doen. Zijn werk bij Slachtofferhulp bleek de perfecte invulling van die behoefte. Hij vertelt: “Mensen waarschuwen wel eens dat je na een langere tijd werken bij Slachtofferhulp zelf droevig wordt of geen medeleven meer kunt tonen, maar dit is bij mij zeker niet het geval. Je gaat jezelf er alleen maar beter door voelen, omdat je merkt dat je iets kunt betekenen voor anderen.”

Team Slachtofferhulp Beverwijk
Slachtofferhulp is een landelijke organisatie. Het team van Slachtofferhulp Beverwijk bestaat uit  teamleidster, Jenny van der Pas, en 9 vrijwilligers. Het team biedt hulp aan slachtoffers van alle mogelijke calamiteiten variërend van misdrijven tot ongevallen. De ernstige situaties waarmee het team vaak te maken heeft blijken geen weerslag op de sfeer binnen het team. Integendeel, Jenny en Hans benadrukken dat het team van vrijwilligers elkaar goed weet te vinden in moeilijke situaties en elkaar steeds  ondersteunt.

Hulp op 3 terreinen
De hulp van Slachtofferhulp Beverwijk richt zich in grote lijnen op drie sterk uit elkaar lopende gebieden:

  • Praktische hulp, zoals bijvoorbeeld het helpen bij het invullen van formulieren voor de verzekering
  • Emotionele ondersteuning, wat al begint met het luisteren naar het slachtoffer en het oog en oor hebben voor de emoties, angst, onzekerheid en zorgen van het slachtoffer
  • Juridische hulp: vaak is een slachtoffer door de shock van de gebeurtenis niet in staat zelf de juridische stappen te nemen die wel genomen moeten worden. Ook daarvoor zijn mensen bij Slachtofferhulp die het slachtoffer op weg kunnen helpen.

Altijd bereikbaar
Het team van Slachtofferhulp Beverwijk werkt in principe van 10:00 tot 14:00 uur. Alleen laten ongevallen en traumatische gebeurtenissen zich lang niet altijd qua tijd regisseren, waardoor er regelmatig doorgewerkt moet worden als een situatie dat vraagt. Overigens betekent het niet dat buiten de ‘vaste’ werktijden Slachtofferhulp niet bereikbaar zou zijn. Er is altijd een vrijwilliger die piketdienst heeft, en die bij noodsituaties 24/7 kan worden opgeroepen.

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers
Op dit moment is Slachtofferhulp Beverwijk op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de Algemene dienstverlening. Wat er van deze vrijwilligers wordt verwacht is dat zij tenminste 18 jaar zijn, flexibel zijn ingesteld, ‘open staan’ voor anderen, een goede beheersing hebben van de Nederlandse taal, minimaal een MBO opleidingsniveau hebben en over voldoende computervaardigheden beschikken om verslagen te kunnen verwerken die gemaakt worden van de gesprekken met de slachtoffers.

Instroomtraining
De nieuwe vrijwilligers krijgen een instroomtraining van 7 hele dagen (1 dag per week), die zowel theorie omvat als rollenspelen.

Aanmelden
Wie meer wil weten over de vacatures bij Slachtofferhulp Beverwijk of wellicht een oriënterend gesprek wil kan bellen naar de Vrijwilligerscentrale Beverwijk/Heemskerk (0251-676886) of een e-mail sturen naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen