Column van de Dag / Osteopathie: een goed alternatief (#2)

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

De tweede ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie.

Knieklachten grotendeels opgelost, mede door behandeling wervelkolom
In mijn vorige column vertelde ik al een beetje over hoe bijzonder het lichaam kan herstellen zolang je de juiste “knoppen” indrukt tijdens de behandeling. En die ‘knoppen’ zitten lang niet altijd op de plaats van de klachten.

Turnster
Een aantal weken geleden kwam er een jonge turnster bij mij op consult met de vraag of ik als osteopaat haar kan helpen om van haar lichamelijke klachten af te komen. Ze had tijdens een training een afsprong gemaakt en daarbij een knakkend geluid gehoord. Sindsdien had ze meer en soms minder last in haar knie. Ze kon niet meer sporten en fietsen, ook het lopen moest ze grotendeels  doen met elleboogkrukken.
Onderzoeken en behandelingen van verschillende andere behandelaars zoals de huisarts, fysiotherapie en de specialist in het ziekenhuis mochten niet baten. De klachten bleven.

Uitsluiten grote lichamelijke problemen
Wat ik goed vind om te horen is dat er geen grote problemen in het lichaam vastgesteld zijn, zoals botbreuken, gescheurde banden of gescheurde meniscussen. Dit houdt namelijk in dat er alleen sprake is van een vertraagd herstelproces. Dan is natuurlijk wel de vraag waarom dit gebeurt.

Als eerste heb ik gekeken naar het gebied waar haar klachten zich primair uitten: de knie. Mijn conclusie uit het onderzoek was dat de meniscus minder goed kon bewegen en daardoor geïrriteerd was.

Niet beperkt tot knie-onderzoek
Wetende dat klachten zich soms op andere plekken in het lichaam manifesteren dan waar ze ontstaan bleef mijn onderzoek niet beperkt tot de knie. Wat bleek was dat het deel van de wervelkolom, iets onder de schouderbladen,  minder goed bewoog. De zenuwen die uit dit deel van de wervelkolom komen, zijn onder andere verantwoordelijk voor het groter of kleiner worden van de diameter van de bloedvaten in de benen.

Ik heb met verschillende technieken die verminderde bewegelijkheid oplost. Ook bleek uit onderzoek dat het bekken aan dezelfde kant als de pijnlijke knie niet goed bewoog. Er lopen veel spieren tussen de knie en het bekken waardoor er een behoorlijk invloed is tussen beide gewrichten. In de eerste behandeling heb ik, behalve de wervelkolom en de knie, ook dit aangepakt.

Klachten met 80% afgenomen
Bij de tweede behandeling, één week later, vertelde ze dat de klachten met ongeveer 20 procent waren afgenomen. Na nog eens drie behandelingen waren de klachten afgenomen met 80 procent.

Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu

Tot over twee weken!
René

Reacties