Column van de Dag / Osteopathie: een goed alternatief (#3)

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

De derde ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie.

Een ‘hamstring’

Beste lezers,
Dit keer neem ik jullie mee voor een klein uitstapje door ons lichaam. Gebruik makend van wat anatomie wil ik uitleggen hoe het kan dat de oorzaak van klachten en de plek waar we de klachten vóelen soms op grote afstand van elkaar kunnen liggen.

Ik realiseer mij dat ik in deze column veel van jullie inbeeldingsvermogen ga vragen. Omdat dit een mooie inkijk geeft over hoe er binnen de osteopathie wordt geredeneerd wil ik jullie dit toch niet onthouden.

Hamstring
Met enige regelmaat komen er mensen met klachten bij mij op consult die zelf aangeven dat ze een hamstring hebben. Ze vertellen het alsof “een hamstring” een klacht is. Wat ze eigenlijk  bedoelen is dat ze pijn of kramp hebben in de spiergroep die aan de achterzijde van hun bovenbeen ligt. Deze spiergroep wordt gevormd door drie spieren die de botten van het onderbeen verbindt met ons bekken.

Eén van deze drie spieren zit vast aan het knobbeltje iets onder de knie aan de buitenzijde van het onderbeen. Dit is het bovenste deel van het kuitbeen (zie afbeelding 1). Het kuitbeen zit met twee gewrichtjes van aan het scheenbeen en aan de onderkant zitten de enkelbanden, die op hun beurt naar de voetbotjes gaan (zie afbeelding 2). Zo… laat dat maar even goed tot je doordringen zodat je een beetje inzicht krijgt in deze keten van structuren in je lichaam.

ketens
Afbeelding 1: Boven: het bekken met eronder de bovenste aanhechting van één van de drie spieren van de hamstring. Onder aan de rechter zijde van het kuitbeen zie je de onderste aanhechting van de hamstring. Afbeelding 2: de middelste van de drie, in blauw gekleurde, enkelbanden heeft invloed op kuitbeen.

Ketens
Het denken in ketens, waarin ‘oorzaak en gevolg’, of misschien beter gezegd ‘het probleem’ zit, kom je natuurlijk in meerdere beroepen tegen. Als de lamp in je kamer het opeens niet meer brandt kan er van alles fout zijn in deze ‘keten’. Het zou kunnen liggen aan de spaarlamp, of aan het elektrische snoer, aan de schakelaar, de stop, de elektriciteitskast in de straat, misschien zelfs aan de energiecentrale in de regio. Kortom: de niet-brandende lamp kan z’n oorzaak vinden op heel andere plekken binnen de ‘keten’.

Terug naar de ‘hamstring’
Binnen de keten in mijn praktijkvoorbeeld over de ‘hamstring’ hebben de voetbotjes een duidelijke anatomische verbinding hebben met de botten in het bekken. Dit betekent dat als iemand langere of korte tijd geleden door de enkel is gezwikt de spanning in deze keten hogerop problemen kan veroorzaken, in dit geval in de spiergroep die aan de achterzijde van hun bovenbeen. Simpel gesteld: dus een ‘hamstring’ als gevolg van een verzwikte enkel.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]

Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu

Tot over twee weken!
René

Reacties

Cookieinstellingen