Vorige maand maakte McDonald's Beverwijk bekend om in het kader van Founder's Day dit jaar weer een goed doel in de belangstelling te willen plaatsen. Voor het gekozen goede doel betekent dat veel promotie met daaraan gekoppeld ook opbrengsten van geldwervingsacties.
Zelf goede doelen aanmelden
Anders dan voorgaande jaren besloot McDonald's Beverwijk dit keer om de goede doelen als kandidaat aan te laten melden door sympathisanten van het goede doel of door het goede doel zelf. Wat wel belangrijk was dat het 'goede doel' ook aan zou geven waaraan het geld (minimaal € 1000,-) besteed zou gaan worden.
Top-4
Uiteindelijk leverde deze aanmeldactie tientallen reacties en goede doelen op waaruit een Top-4 is samengesteld. Deze vier goede doelen krijgen deze en volgende week de nodige aandacht in de vorm van een artikel waarin ze zich presenteren. De vier doelen waar het om gaat zijn: Speeltuin Kindervreugd, Dagbestedingscentrum 't Veer, Stichting Vrienden van Stef en de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade.
Na de meivakantie start McDonald's via Facebook een actie waarbij gestemd kan worden op de vier doelen. Het doel met de meeste likes wordt uiteindelijk hèt goede doel in oktober en kan rekenen op die lekkere financiële meevaller.
Dagbestedingscentrum 't Veer
Afgelopen week heeft iedereen al kennis kunnen maken met Speeltuin Kindervreugd en met de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade. Vandaag richten we ons op Dagbestedingscentrum 't Veer in Heemskerk.
't Veer is onderdeel van de Hartekampgroep, dat behalve hier in Heemskerk ook nog op 26 andere locaties in de regio aan ruim 1.000 mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding aanbiedt. Als we praten over 'mensen met een verstandelijke beperking' is dat heel breed. Dat kan variëren van aangeboren beperkingen (bijvoorbeeld Down Syndroom) tot beperkingen als gevolg van bijvoorbeeld zuurstofgebrek (gedurende zwangerschap of bij bevalling, in geval van rookvergiftiging of van bijna-verdrinking), hersenbeschadiging door ongevallen of door door ziekte (zoals hersenvliesontsteking, hartinfarct of hersenbloeding).
Ver uiteenlopende mogelijkheden
Net als de oorzaak verschilt ook de mate van beperking per cliënt. In 't Veer zijn de cliënten verdeeld over 8 groepen, ingedeeld naar de mogelijkheden die ieder heeft. Zo zijn er groepen waarbij de mogelijkheden van de cliënten heel smal zijn door de mate van de verstandelijke beperking en ook vaak doordat er sprake is van meervoudige beperkingen (ook fysieke problematiek). Voor cliënten van andere groepen daarentegen, liggen er vaak volop mogelijkheden om ook buiten actief te zijn. Dat kan zijn met allerlei klusjes of bijvoorbeeld met werk 'in het groen' in de nabij gelegen plantsoenen.
Méédoen!
Een belangrijk doel bij de dagbesteding is dat de cliënten, ondanks hun beperking, toch allemaal op hun eigen niveau een klein beetje 'mee kunnen doen'. En 'meedoen' kan bestaan uit daadwerkelijk zelf dingen oppakken, maar vaak ook al door alleen maar aanwezig te zijn bij activiteiten van de groepsgenoten en daardoor deelgenoot zijn. Dat een verstandelijke beperking lang niet altijd een maatstaf is voor de geluksbeleving van de cliënten, mag blijken uit het plezier dat ze uitstralen gedurende hun activiteiten.
Een beetje hulp en wat meer faciliteiten
Wat wel zo is, is dat met een beetje hulp en soms net wat meer faciliteiten dat geluk kan worden vergroot. Hoe meer dingen de cliënten zelfstandig kunnen doen, hoe gelukkiger ze ervan worden. Een voorbeeld van 'extra faciliteiten' is bijvoorbeeld het gebruik van tablets. Dankzij het gebruik van computers en tablets kunnen cliënten exact op maat, afgestemd op persoonlijke mogelijkheden, 'stof' aangereikt krijgen, waardoor ze dingen leren, die anders aan hen voorbij zouden gaan. Dagbestedingscentrum 't Veer is dan ook een groot voorstander van het gebruik van tablets door de cliënten.
Duofiets
Een ander voorbeeld van vergroten van de mogelijkheden van de cliënten vormt de 'duofiets'. Een duofiets zou je kunnen vergelijken met een tandem, met dàt verschil dat je niet achter elkaar, maar naast elkaar zit. Het grote voordeel daarvan is dat een begeleider naast de cliënt op de fiets kan plaatsnemen en de cliënt kan begeleiden. En sommige cliënten zijn ook goed in staat om zelfstandig, samen met een groepsgenoot, in de omgeving te gaan fietsen, wat alleen maar goed is voor de conditie. Daarbij kan op de fiets ook een box of mand worden gemonteerd, en dus prima worden ingezet door de cliënten om zelfstandig boodschappen te doen of spullen te vervoeren.
Op dit moment beschikt Dagbestedingscentrum 't Veer nog wel over een duofiets. Deze loopt echter technisch op z'n eindje. De cliënten moeten er niet aan denken dat ze het straks zonder duofiets zouden moeten doen. Een nieuwe duofiets kost echter ergens tussen de vier- en vijfduizend euro. En dat is een bedrag dat het centrum niet beschikbaar heeft. Voor 't Veer is dat dan ook de primaire reden om zich kandidaat te stellen als 'goed doel' voor de McDonald's Founders Day. Mocht 't Veer worden gekozen tot hèt goede doel, dan zal het geld zeker worden gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe duofiets.
Help Dagcentrum 't Veer aan een 'duo-fiets'
Voor wie wil stemmen: Volg nauwgezet de FB-pagina van McDonald's Beverwijk en de nieuwspagina's Beverwijk.Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl. In de komende week komt ook het vierde goede doel nog voorbij. En dan... dan wordt 't tijd om te stemmen.