25 vrienden zetten zich in voor de strijd tegen een agressieve vorm van kanker: het Ewing-sarcoom

Foto: Vrienden van Stef

Vorige maand maakte McDonald’s Beverwijk bekend om in het kader van Founder’s Day dit jaar weer een goed doel in de belangstelling te willen plaatsen. Voor het gekozen goede doel betekent dat veel promotie met daaraan gekoppeld ook opbrengsten van geldwervingsacties.

Zelf goede doelen aanmelden
Anders dan voorgaande jaren besloot McDonald’s Beverwijk dit keer om de goede doelen als kandidaat aan te laten melden door sympathisanten van het goede doel of door het goede doel zelf.  Wat wel belangrijk was dat het ‘goede doel’ ook aan zou geven waaraan het geld (minimaal € 1000,-) besteed zou gaan worden.

Wim Meijer Fotografie_5I5A6624 MDC

Top-4
Uiteindelijk leverde deze aanmeldactie tientallen reacties en goede doelen op waaruit een Top-4 is samengesteld. Drie van deze vier vier goede doelen hebben de afgelopen 2 weken de nodige aandacht gekregen in de vorm van een  artikel waarin ze zich presenteerden. De vier doelen waar het om gaat zijn: Speeltuin Kindervreugd, Dagbestedingscentrum ’t Veer, Stichting Vrienden van Stef en de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade.

Binnenkort start McDonald’s Beverwijk via Facebook de actie waarbij gestemd kan worden op de vier doelen. Het doel met de meeste likes wordt uiteindelijk hèt goede doel in oktober en kan rekenen op die lekkere financiële meevaller.

De ‘Vrienden van Stef’
Afgelopen weken heeft iedereen al kennis kunnen maken met Speeltuin Kindervreugd, de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade en Dagbestedingscentrum ’t Veer in Heemskerk. Vandaag het laatste goede doel in de serie: de ‘Vrienden van Stef’.

Met elkaar, voor elkaar
Voor veel jongeren moet ’t een herkenbaar beeld zijn: Net ontsnapt aan de ouderlijke vleugels en op vakantie met een groep vrienden, veelal naar warme oorden met bovenal een levendig nachtleven. Noem de plaatsen maar op: Torremolinos, Salou, Chersonissos. Jaren waarin het leven uitbundig wordt gezocht, gevonden en gevierd. En jaren waarin hechte vriendschappen ontstaan, vaak binnen hele groepen. Bij de ‘Vrienden van Stef’ kun je spreken van zo’n hechte vriendenclub. Alles met elkaar en voor elkaar, in lief en leed.

vrienden
Alle vrienden nog samen met Stef

Ewing-sarcoom
Dat ‘lief’ was er in overvloed. Alleen… dat ‘leed’ kwam ook, heel heftig, toen bij een van de vrienden, Stef Peggeman, het Ewing-sarcoom werd ontdekt. Ewing-sarcoom is een zeldzame en kwaadaardige vorm van botkanker die vooral bij jongeren voorkomt en waar nog veel te weinig over bekend is. De behandelingsmogelijkheden bestaan op dit moment uit intense chemotherapie, operatie gevolgd door nog meer (langdurige) chemotherapie (langdurig) of door middel van chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie.

“Vier het leven, pluk de dag!”
Het was de zware en intensieve weg die Stef moest afleggen maar daarin, tot een ieders verbazing en bewondering, steeds positief in het leven bleef staan. Met zijn motto “Vier het leven, pluk de dag!” presteerde hij het vaak om als het ware de rollen om te draaien: Terwijl híj het verdiende om opgevrolijkt te worden was hij juist degene die de anderen liet lachen en letterlijk het leven vierde totdat het echt niet meer kon. Deze positieve instelling kon echter niet voorkomen dat Stef uiteindelijk de strijd tegen het Ewing-sarcoom verloor.

Stichting Vrienden van Stef
Voor de vriendengroep was het overlijden van Stef aanleiding om met gezamenlijk de strijd aan te binden met het Ewing-sarcoom. Met elkaar startten ze de Stichting Vrienden van Stef, met als doel om door middel van donaties, acties en evenementen geld inzamelen en dat beschikbaar te stellen voor onderzoek naar het Ewing-sarcoom. Daarmee hopen ze te bereiken dat de ziekte in de toekomst al in een vroeg stadium kan worden gediagnosticeerd en er snel een goed behandelplan kan worden opgesteld (anders dan de behandeling volgens het oude protocol voor andere vormen van kanker). De stichting wordt onder meer gesteund door Lieve Tytgat, de kinderoncoloog van Stef, die ook beschermvrouwe is van Stichting Vrienden Van Stef.

Overhandiging van cheque door Vrienden van Stef voor onderzoek naar Ewing-sarcoom
Overhandiging van cheque door Vrienden van Stef voor onderzoek naar Ewing-sarcoom

‘Vrienden van Stef’ als ‘goede doel’ van McDonald’s Foundersday
Als de ‘Vrienden van Stef’ worden gekozen als het ‘goede doel’ voor de McDonald’s Foundersday zal het geld worden gebruikt voor het onderzoek naar behandelmethoden van het Ewing-sarcoom. Daarbij zal een deel daarvan ook worden gebruikt voor het organiseren van evenementen waarmee nog meer sponsorgeld kan worden ingezameld en tevens meer bekendheid kan worden gegeven aan het Ewing-sarcoom. Daarbij kun je denken aan evenementen zoals eerder de sportdag bij Max Sport & Wellness, strandlopen of feestavonden, en ook aan nieuwe evenementen, zoals een marathon door Beverwijk en Wijk aan Zee of een groot volleybaltoernooi op het strand. Belangrijk bij alles wat de ‘Vrienden van Stef’ organiseren is dat het vooral ook gepaard gaat met heel veel plezier, wat helemaal past in de geest van Stef: ‘Vier het leven, pluk de dag!’

Help de Vrienden van Stef’ om de strijd aan te binden tegen het Ewing-sarcoom
Voor wie wil stemmen: Volg nauwgezet de FB-pagina van McDonald’s Beverwijk en de nieuwspagina’s Beverwijk.Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl. Want na dit vierde artikel komt het moment van stemmen wel heel dichtbij!

Reacties