Nationale Vogelweek van 14 t/m 22 mei

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag gaat de Nationale Vogelweek van start. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/

Beverwijk- en Heemskerk.Nieuws.nl spelen hierop in door iedere dag, tot en met zondag 22 mei, een ”vogelportretje’ te plaatsen, met foto’s en wat wetenswaardigheden.

De Lepelaar: Van 100 naar 2300 broedparen
Vandaag aandacht voor de Lepelaar: een opvallende verschijning binnen onze Nederlandse vogelpopulatie. Opvallend, omdat  in de laatste decennia van de vorige eeuw de Lepelaar in ons land nog een zeldzaamheid was. In de jaren zeventig telde Nederland ongeveer 100 broedparen. Inmiddels is dat opgelopen tot ongeveer 2300 paren.

Wim Meijer Fotografie_lepelaar pic01

De Lepelaar komen we vooral tegen in waterrijke, moerasachtige gebieden en op de Waddeneilanden, waarbij vooral Texel erg in de smaak blijkt te vallen. Bekende plaatsen waar deze circa 90 centimeter witte vogels hun heil hebben gevonden zijn onder andere in Zeeland, de Nieuwkoopse- en de Oostvaardersplassen, maar ook op sommige plaatsen in Noord-Holland zoals in natuurgebied Spaarnwoude en met name in de omgeving van Spaarndam.

Kolonie De Geul
De grootste kolonie in Nederland bevind zich op Texel, waar in 2014 maar liefst 639 broedende lepelaars werden geteld.

Reacties