Tata Steel en PWN werken samen aan levendige natuur op en om terrein van staalbedrijf

Foto: Pixabay

PWN en het staalbedrijf maakten vandaag bekend dat ze gezamenlijk een beheerplan gaan opstellen voor de natuur op het terrein van Tata Steel.

Op dit terrein komen veel waardevolle biotopen voor, waaronder vochtige duinvalleien, kruidenrijke graslanden en onverstoord bos met meidoorns van soms wel 150 jaar oud.

Zwaluwen, slechtvalken en zandhagedissen
Verder is er op het terrein van het staalbedrijf onder meer een kolonie oeverzwaluwen, een broedende slechtvalk, populaties zandhagedissen en rugstreeppadden en grote hoeveelheden zeldzame orchideeën. Er komt zelfs een mossoort voor die nergens anders in Nederland is aangetroffen: het kalkpurpersteeltje.

(oeverzwaluwen - foto: Youtube)
(oeverzwaluwen – foto: Youtube)

 

“Het gaat om een mossoort is nog nergens anders in Nederland gevonden en het ziet er dus naar uit dat dit echt een Tata Steel soort is”, aldus mossenexpert Henk Siebel, die in opdracht van een inventarisatie uitvoerde. “De soort is in West-Europa zeer zeldzaam en gaat achteruit. Bij Tata Steel gaat het om een grote, vitale, zich voortplantende populatie, die het erg naar de zin heeft op het terrein van het staalbedrijf”.

Staalbedrijf en natuur
“Een staalbedrijf en natuur, dat klinkt als een tegenstelling, maar het tegenovergestelde is het geval”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “We hebben veel mooie natuur op ons gebied , waaronder soorten die in ons land een kwetsbare of bedreigde status hebben. Samen met onze ‘buurman’ PWN zijn we tot de conclusie gekomen dat het bundelen van kennis en ervaring een logische stap is om de biodiversiteit op het terrein en in de regio te beschermen en versterken” , aldus Van den Berg.

tata banner2

Verbindingen maken
“PWN is als grote natuurbeheerder in Noord-Holland blij met de samenwerking met Tata Steel. “Het terrein van Tata Steel kent een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Samen kunnen we dit deel van de duinen robuuster en veerkrachtiger maken. Door op een slimme manier gebieden te verbinden, kunnen dieren, maar ook planten zich beter verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Soorten krijgen zo een groter leefgebied, waardoor ze zich op lange termijn ook beter kunnen handhaven”, aldus Joke Cuperus, directeur PWN.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen